Info

STARI KRAGUJEVAC: Profesori Liceja - Antonije Arnot Arnovljev

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 27 02 2022

Stalni profesor fizike na Liceumu Knjažestva Serbije u Kragujevcu bio je Antonije Arnot Arnovljev. Vojvođanin, pravnik, pesnik i basnopisac, prevodilac sa latinskog i španskog, dramski pisac i publicista, došao je u prestonicu Srbije da na Liceju predaje fiziku. 

Antonije Arnot je za svoja predavanja počeo da prikuplja različite fizičke aparate i tako formira prvu školsku zbirku u Srbiji. Sa ovim je ustvari udaren temelj kasnijem Fizičkom kabinetu Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu. U tome mu je svesrdno pomagao rektor Liceja Atanasije Nikolić. Zna se da su oni tražili za fizički kabinet u Kragujevcu od trgovca iz Pešte Josifa Milovuka da u Beču nabavi po "spisku priloženom". Sa koliko aparata je već raspolagao Licej, govori podatak da se jedna soba u novoj školskoj zgradi za "hranilište fizikalni mašina" morala odrediti.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Antonije Arnot Arnovljev držao je predavanja po knjizi Atanasija Stojkovića "Fisika prostim jezikom opisana za rod Slaveno-Serbski", štampanoj u Budimu u tri toma 1801., 1802. i 1803. godine.

Kada je 1841. godine umro, poznati komediograf i književnik Jovan Sterija Popović posvetio mu je pesmu u zbirci "Davorje":

"Jedan venac dobrih dela
S kitni svoji klasi
Duže neg' stolp Mavzolea
Grob vrsnoga krasi". 

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović