Info

STARI KRAGUJEVAC - Prva škola igranja

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 19 09 2021

Prva škola igranja u Šumadiji otvorena je davne 1904. godine u dvorani hotela Takovo u Kragujevcu.

Prema podacima kojima se raspolaže, vladalo je veliko interesovanje među kragujevačkim "otmenijim svetom". Troškove oko izdržavanja i plate učitelja snosili su sami osnivači. Tako u vreme kada Kragujevac postaje važan kulturni centar, kada su u njemu posle smene dinastija (1903) javlja klima kulturnog poleta dobija ovu značajnu kulturnu novinu.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Škola je počela da radi 26. januara 1904. godine. Okupljala je članove u članice uglednih varoških kuća. Članom škole igranja postajalo se na osnovu izjavljene želje. Povodom osnivanja članovi odbora obišli su (19. januara) varoš i od gospođica tražili dozvolu za upis u školu igranja. Upis je za dame bio besplatan. Svi koji bi se upisali dobijali su raspored časova. Časovi su održavani u veoma lepoj sali hotela Takovo.

Škola igranja ostavila je vidljivog traga u istoriji Kragujevca. Kroz nju su prolazile mnoge generacije. Bilo je to mesto gde se jedno vreme kretao kulturni život varoši. Zahvaljujući ovoj prvoj školi igranja ostali su u sećanju Kragujevčana mnogi dobri igrači i igračice a jedna dobra tradicija traje i danas.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović