Info

STARI KRAGUJEVAC - Prva školska slava u Srbiji

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 21 11 2021

Kragujevačka gimnazija ima svoju prošlost, svoju istoriju vezanu za događaje u Šumadji i Srbiji. Na vaspitanje učenika ove škole uticale su i školske svečanosti koje su se od njenog osnivanja održavale u vreme glavnog ispita.

Na predlog rektora Liceja Atanasija Nikolića uveden je za redovan školski praznik 14. januar (Sveti Sava, prvi srpski prosvetitelj) u Gimnaziji i Liceju.

Prvi put je Sveti Sava svečano proslavljen u školi kao školska slava januara 1840. godine u Kragujevcu. Prema posebno pripremljenom scenariju, proslava je otpočela u ranim jutarnjim časovima. Pošto su se okupili učenici i nastavnici, ova dva "zavedenija" i "obštestvo kragujevačko" u svečanoj povorci su krenuli prema Staroj crkvi kragujevačkoj, pevajući neprekidno "tropar svetitelja". Posle završenog verskog obreda, gimnazisti su otpevali pesmu Vukašina Radišića, profesora, napisanu specijalno za tu priliku.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Rektor Liceja Atanasije Nikolić je u svom govoru ukazao na primer Svetog Save i pozvao ih da se "sa ljubavlju posvete nauci". Posle rektora govorili su u ime Liceja Konstantin Nikolajević i u ime učenika Aleksa Milinković, đak retorike. 

Jednu veoma lepu pesmu otpevali su zatim učenici. Pesmu je sastavio Grigorije Novaković i ona će ubuduće postati neka vrsta himne prilikom svetosavskih školskih svečanosti. 

Odlukom Knjaževskog Namesništva ova slava uvedena je u sve škole u Srbiji, a Sveti Sava postao je "patron sviju narodnih škola u Knjaževini". Tako će ove školske svečanosti iz godine u godinu biti potpunije i svečanije.

Tako je proslava Svetog Save prvi put organizovana u Kragujevačkoj gimnaziji, sve više prevazilazila uske prostore i selila se po čitavoj zemlji, gde je njen patron bio vekovima prisutan, kao narodni prosvetitelj.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović