Info

STARI KRAGUJEVAC - Prve sijalice u Kragujevcu

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 27 12 2020

Prva sijalica u Srbiji upaljena je 1884. godine u Vojno-tehničkom zavodu u Kragujevcu. Paljenju prvog električnog osvetljenja u Srbiji prisustvovao je i kralj Milan Obrenović sa kraljicom Natalijom i svojom svitom, ministrima i uglednim građanima kragujevačke varoši. Na opšte zadovoljstvo prisutnih, kralj je bio oduševljen dejstvom te male "dinamomahine" jednosmerne struje, napona 110V, snage pet efektivnih konjskih snaga. Pribor za instalaciju činilo je 30 sijalica sa ugljenim vlaknima od po 16 sveća i sve pune lampe od po 1200 sveća, napona 55V. Sve to bilo je nabavljeno u Ninbergu od firme "Sigmund Schuckert" 1883. godine na predlog mladog inženjera Todora Toše Seleskovića, koji je na poziv upravnika Vojno-tehničkog zavoda Pavla Šafarika došao u Kragujevac 1. oktobra 1881. godine na rad. U vreme njegovog dolaska održana je u Parizu Prva međunarodna izložba elektrotehnike, na kojoj je prvi put prikazana javnosti Edisonova sijalica, sa ugljenim vlaknima i njegov sisem osvetljenja.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

U hronologiji događaja u vezi sa uvođenjem prvog električnog osvetljenja u Srbiji, najvažnije je, što je Selesković, uviđajući značaj ove "novotarije", predočio upravniku Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu da se proizvodnja u novoj Čaurnici mogla odvijati i noću ako bi se opremila savremenom opremom, instalacijom električnog osvetljenja. Posle dugog truda, Pavle Šafarik je dobio saglasnost Ministarstva vojnog o nabavci potrebne opreme za osvetljenje nove Čaurnice i to pod stavkom "akumulator".

Koliko je Selesković bio dalekovid pokazalo se već iduće 1885. godine, kada se Srbija našla u ratu sa Bugarskom: pogoni Vojno-tehničkog zavoda imali su zadatak da rade danonoćno. Tako se ukazala potreba da se osvetle i ostali delovi Vojne fabrike, pa je inženjer Selesković izvršio nabavku još dve nove dinamo-mašine za napajanje 8 lučnih lampi i 100 sijalica od po 16 sveća. Paljenje prve sijalice u Srbiji svakako je jedan od najvalžnijih događaja u istoriji jedne male države kakva je Srbija bila u 19. veku. To je ujedno bio i početak elektrifikacije Srbije pa stoga i veoma važan datum u istoriji našeg privrednog života.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović