Info

STARI KRAGUJEVAC - Prvi automobili

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 31 01 2021

Nigde nije tačno zapisano kada se pojavio prvi automobil na kragujevačkim ulicama. Zna se da su majstori Vojno-tehničkog zavoda popravljali jedno motorno vozilo 1904. godine. Bio je to kamion firme "Dajmler Benc", svojina Vojnog garnizona iz Kragujevca. Prvi automobili, koji su se pojavili u prvoj polovini XX veka u gradu, bili su vojni. Pred Prvi svetski rat postojala je u Kragujevcu jedna automobilska radionica za popravku vojnih automobila iz cele Srbije.

Ona je posle Prvog svetskog rata prerasla u pravu autoradionicu za popravku svih vrsta motornih vozila i bila dostupna i građanstvu. Godine 1927. izdvojila se u posebnu radionicu. Početkom tridesetih godina u Kragujevcu je već bilo oko 30 automobila. 

Veliki broj automobila i ljudi koji su "isključivo živeli od upravljanja automobilom" - šoferi, pokrenuo je pitanje organizovanja udruženja. Tako je inicijativom nekoliko šofera osnovano 29. decembra 1932. godine Udruženje kragujevačkih šofera čiji je osnovni zadatak bio "međusobno pomaganje i razvoj duhovnih, zdravstvenih i materijalnih interesa svojih članova".

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Na skupštini kragujevačkih šofera usvojena su pravila i izabrana je uprava. Predsednik UO postao je Milutin Andrejević, potpredsednik Vladimir Đurić. Prema raslopoloživim podacima u društvo se učlanilo 29 šofera.

Montiranje stranih vozila, američke firme Ševrolet započinje u Kragujevcu pred Drugi svetski rat (1939/40). Proizvodnja motornih automobila započinje tek posle Drugog svetskog rata, kad su na referendumu 26. avgusta 1953. godine radnici "Crvene zastave" izjasnili za proširenje kapaciteta i montažu džipova "Willys", čime su stvoreni uslovi za početak razvoja automobilske industrije u Kragujevcu.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović