Info

STARI KRAGUJEVAC - Prvi bioskopi

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 22 05 2022

Prva bioskopska predstava održana je 1901. godine u Kragujevcu. Bilo je to vreme putujućih bioksopa čiji su vlasnici bili mahom stranci iz "preka" (Austrougarske), koji su dolazili u varoš sa raznim naučnim putujućim društvima sa ciljem "da pouče". Te godine gostovalo je u gradu Peštansko naučno pozorište "Uranija", čiji cilj je bio popularizacija nauke i umetnosti. Ovo društvo prikazalo je prvi film "uz dijapozitive, održalo naučno predavanje i demonstriralo naučne sprave i eksperimente". Na kraju svirao je pozorišni orkestar. 

Sve do 1909. godine beležene su posete putujućih bioskopa. Vlasnici putujućih bioskopa iznajmljivali su prostorije u prometnijem delu varoši i prikazivali građanstvu "kinematografski žive slike" (filmove). Karakter tih prvih bioskopa bio je poučan i popularan, a kvalitet na niskom nivou. Sačuvan je opis jedne od tih bisokopskih predstava (1908): "Počele su se na platnu ređati vrlo treperave crno-bele slike, nisu uopšte mogle da se stabilizuju".

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Ugledajući se na velike putujuće bioskope, vlasnici kragujevačkih kafana i hotela počeli su kupovati "kinematografe" i otvarati stalne bioskope, baveći se prikazivanjem filmova kao dopunskom delatnošću. Oni su tako ulagali sredstva u posao koji im se činio perspektivan, a za ono vreme bio je i unosan.

Prvi stalan bioskop u Kragujevcu otvoren je polovinom 1909. godine u kafani "Talpara". Električnu struju za pokretanje kinematografa davala je jedna dinamo-mašina. Predstave su prikazivane četvrtkom, subotom i nedeljom. Slike su bile "lepe, poučne i šaljive". Zabeleženo je da su predstave bile dobro posećene i da su se plaćale ulaznice: 1 dinar za odrasle, 40 para za decu i đake sa starijim osobama.

Drugi bioksop otvoren je krajem 1911. godine u kafani "Pivnica", pod nazivom "Grand bioskop". Predstave su održavane jednom nedeljno. Slike su bile "jasne i bez većeg treperenja".

Treći stalan bioskop otvoren je u Kragujevcu u hotelu "Takovo". Otvorio ga je ugostitelj Naum Kostić. Pored večernjih, uvode se i dnevne predstave. Tako je cena ulaznice za dnevne predstave stajala za odrasle 50, za đake 30, a za večernje 80 i 50 para. 

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović