Info

STARI KRAGUJEVAC - Prvi pekari

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 11 04 2021

Prvu pekarsku radnju u Kragujevcu otvorio je Nemac Eduard Hajne 1838. godine. Prema "Objavljeniju" Državnog saveta njemu je kao "kraljevsko-pruskom podnaredniku" bilo dozvoljeno da može peći hleb i prodavati ga žiteljima varoši kragujevačke.

Bilo je to vreme kada u Srbiji pod uticajem Evrope nastaju velike promene u načinu življenja. To se naročito ogledalo u načinu prihvatanja novih zanata, jela i pića, načinu zabavljanja, modi. Kada je 1846. godine doneta uredba o esnafima, već je u varoši bilo 12 pekarskih radnji.

Brašno su prvi pekari nabavljali iz Banata. Ono je bilo vrlo kvalitetno, pa je hleb pečen u ovim pekarama brzo prodirao u kragujevačke domove.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Kada je pedesetih godina 19. veka uspostavljen čvrst staleški napredak, udružili su se kragujevački pekari u Hlebarski esnaf. U drugoj polovini 19. veka privatne pekarske radnje u Kragujevcu peku nekoliko vrsta hleba i zadovoljavaju u potpunosti potrebe stanovništva. Najpoznatije pekarske radnje u varoši krajem veka bile su: Nedeljka Spirića, Petra Anđelkovića, Serafima Đorđevića, Milivoja Tomovića. Uslovi rada radnika kod privatnih pekara bili su veoma teški. Ovi radnici od 1906. godine imaju svoj "Pododbor mlinsko-pekarskih radnika" koji je brojao 23 člana. Predsednik pododbora bio je Milenko Maksimović. 

Godine 1925. bilo je u Kragujevcu 50 pekarskih radnji, a do početka Drugog svetskog rata taj broj se, prema Registru zanatskih radnji, povećao na 94. Od tog broja palilulski kraj je imao najviše pekarskih radnji (17). U Kragujevcu su u periodu između dva rata radile ove pekarske radnje: Jankulovića Rake, Kuzmanovića Vojina, Milića Koste, Mudrića Vasilija, Spirića Karanfila i Nedeljka, Trifunovića Nikole čije radnje su bile smeštene na Glavnoj ulici. Još su pekarske radnje držali: Ilijević Stojan u Ljubičinoj, Anđelković Petar, Ilić Jovan i Petrović Ilija u Staničnoj, Ristić Veljko, Ristić Mitar, Ristić Stojan, Srećković Desimir, Lazarević Aleksa, Ilić Velimir u Beogradskoj, Cvetković Dragutin u Crkvenoj, Panić Kosta u Jovanovoj i Nedeljković Milan u Gružanskoj.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović