Info

STARI KRAGUJEVAC - Prvi svetski rat (Četvrti deo)

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 01 12 2019

Nemačko-austrougarska ofanziva protiv Srbije u jesen 1915. godine i ulazak Bugarske u rat na strani Centralnih sila, primorali su srpsku vojsku da ratuje na dva fronta, protiv daleko brojnijeg i jačeg neprijatelja i da se povlači u unutrašnjost. 

Prvi deo teksta čitajte OVDE.

Vrhovna komanda srpske vojske povukla se iz Kragujevca 11. oktobra 1915. godine, a za njom sa vojskom krenuo je i civilno stanovništvo. Napuštajući varoš, civilno stanovništvo svraćalo je u Vojno-tehnički zavod i iznosilo po pušku, da ne bi pale neprijatelju u ruke. 

Drugi deo teksta čitajte OVDE.

Austro-nemačke prethodnice ušle su u gotovo pustu varoš 2. novembra 1914. godine. U kućama je ostalo samo radno neaktivno stanovništvo: starci, žene i deca. U zgrdau Okružnog načelstva uselio se štab glavnokomandujućeg nemačke vojske, Mekenzena. Vojnici su razmešteni po kućama u varoši i u kasarnama. 

Treći deo teksta čitajte OVDE.

Nemačka vojska zavela je pravi teror u gradu. Sve što je moglo da im koristi, oni su nemilosrdno pljačkali. Jedan deo mašina Vojno-tehničkog zavoda bio je demontiran i prenesen u Nemačku. Ono što je ostalo, poklnjeno je Bugarima. U opljačkanoj fabrici ostali su samo goli zidovi. Okupaciona vlast se nemilosrdno obračunavala sa svakim otporom. Početkom 1916. godine došlo je do smene okupacione vlasti. Nemce su zamenili austro-ugaski vojnici. Simbol njihove vlasti bila su vešala podignuta ispod današnjeg Donjeg betonskog mosta na Lepenici. Ostala su svedočanstva koja nesumnjivo govore o pravoj pljački i teroru koji je vladao u dane okupacije varoši. 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Nastaviće se...

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović