Info

STARI KRAGUJEVAC - Prvi svetski rat (Prvi deo)

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 10 11 2019

Atentat srpskih patriota na pravoslavni Vidovdan (28. jun 1914. godine) na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu bio je neposredni povod za Prvi svetski rat, čime je naznačen početak raspleta balkanske "enigme". 

Rat protiv Srbije Austrougarska monarhija započela je kao rat za uništenje srpske države. Tako je rat protiv Srbije, posle dugo odlagane "kaznene ekspedicije", započeo 23. jula 1914. godine objavom rata i napadom iz Bosne i Hercegovine.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Odmah na početku rata Kragujevac je postao sedište najviših državnih ustanova i vrhovne komande. Vrhovna komanda smestila se sa vojvodom Radomirom Putnikom na čelu u zgradu Okružnog načelstva (zgrada Suda). Regent Aleksandar smestio se, zajedno sa delom osoblja kragujevačkog dvora, u zgradu na uglu ulice Kragujevačkog oktobra i novoprosečene ulice (zgrada PKB) pored Nove crkve. Sve kasarne, škole i veći ugostiteljski objekti bili su zauzeti za bolnice. Kragujevac je bio centar "Presbiroa" - odeljenja za štampu Glavnog štaba (pod rukovodsvom Slobodana Jovanovića), gde je štampan "Ratni dnevnik". Mobilisane vojne obveznike Vojno-tehničkog zavoda zamenjivali su đaci i penzionisani radnici. Sve što je bilo sposobno da nosi pušku, bilo je na frontu. Odavde je prema Gornjem Milanovcu na front otišao Đački bataljon (1300 kaplara). Na mestu gde su se okupili kaplari, podignut je spomenik (na Milanovačkom putu).

Nastaviće se...

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović