Info

STARI KRAGUJEVAC: Šanac (Drugi deo)

Autor: InfoKG
15:04 | Nedelja, 06 05 2018

U ovom periodu Kragujevac je dobio vojni značaj. Pod rukovodstvom austrijskih vojnih inženjera, izgrađeno je u blizini Kamene ćuprije, po Vobanovom sistemu, utvrđenje. Način oblikovanja utvrđenja govori da su se austrijski stručnjaci, pod rukovodstvom pukovnika Nikole Doksata, držali karakteristika lokacije i aktuelne graditeljske doktrine, koja je u Austriji važila u ovom periodu.

Prvi deo teksta čitajte OVDE.

Most preko reke (Kamena ćuprija) bio je ojačan i utvrđen. Čitavo utvrđenje bilo je opkoljeno šancem napunjenim vodom. Sigurno je da su se Austrijanci koristili radnom snagom srpskog življa prilikom kopanja šanca. Da bi se prešla Lepenica, trebalo je preći preko utvrđenog i vojnom posadom kontrolisanog ostrva. Još jedan most preko šanca ojačan kulom kontrolisao je prolaz kroz Kragujevac.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Kragujevac je u ovom periodu bio pravi mali vojnički grad. Šanac Kragujevac, prema najnovijim istraživanjima, bio je veličine jednog fudbalskog igrališta. Utvrđenje se formiralo oko već postojećih turskih objekata kod Kamene ćuprije: konaka i džamije. Bilo je sa svih strana zaštićeno vodom. Zemlja iskopana iz rova upotrebljena je za podizanje unutrašnjih bedema. Po bedemu je vio izgrađen jak drveni palisad.


Nastaviće se...

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović