STARI KRAGUJEVAC - Sretenjska skupština 1835. godine (Drugi deo)

Nedelja, 18 Avgust 2019 14:00Autor: InfoKGIzvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

U dogovoru sa Narodnim sudom knez izdaje ustav kojim se srpskom narodu garantuju prava onako "kako ih samo čovečanstvo propisuje". Posle dužih konsultacija skupština je odlučila da umesto dosadašnjih raznih dažbina razreže porez u sumi od šest talira godišnje "s glave na glavu", s tim da ga kmetovi skupljaju prema imetku. Seoske šume i alije ostaju opštenarodno dobro i ne smeju se više ograđivati. Od svakog okruga zatražio je knez Miloš pismeno mišljenje o novozavedenim "ustanovlenijima". Knez je predložio da se u okruzima izaberu najumniji ljudi koji bi ušli u posebno skupštinsko telo, koje bi sa savetom i knezom izradilo zakone i uredbe i pregledalo račune.

Prvi deo teksta čitajte OVDE.

Drugog dana skupštinskog zasedanja pročitan je ustav i ukaz o osnivanju Državnog saveta. Na ustav su položili zakletvu knez i svi poslanici, ispod nove zastave sa grbom Srbije, koja se viorila na svečanoj tribini. Ustav koji je sa jednom komisijom radio Dimitrije Davidović najučenija ličnost u Srbiji toga vremena, bio je završen za svega dvadesetak dana. Ostalo je zabeleženo da je knez savetovao Davidovića: "Motri, kumašine, da se u čemu ne spotaknemo. Ti bar dobro znaš s kim mi imamo posla".

Ustav je donet 3/15. februara 1835. godine. Nazvan je Sretenjski. Uveče, istog dana, izveden je vatromet.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Trećeg dana rada Skupštine poslanici su predavali knezu ranije pripremljene poklone u znak srećnog oklončanja poslova sa Portom. Uz brižljivo pripremljen ceremonijal i vidno isticanje znakova srpske nezavisnosti (grb, zastava, boje) primio je knez Miloš sablju sa natpisom od briljanata na rukohvatu "Blagorodna Srbija Knjazu Svomu Milošu Prvom" sa kneževim inicijalima i grbom Srbije na koricama, i čašu slično ukrašenu.

Skupština je u posebnoj predstavci tražila od kneza da ne ide u Carigrad. Posle mitropolitovog govora pročitano je kneževo slovo, kojim je zatvoren rad skupštine. 

U čast srećno okončanih poslova knez je priredio svečani ručak za sve poslanike skupštine. Većina narodnih poslanika razišla se 17. februara, dok je u Kragujevcu ostalo jendo skupštinsko telo, koje je trebalo sa knezom i Savetom da poradi na izradi zakona.

Najnovije vesti iz ove kategorije