Info

STARI KRAGUJEVAC - Streljačka družina

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 03 07 2022

Prva streljačka družina u Kragujevcu osnovana je 1881. godine. I pre toga gađanje iz puške kao viteško takmičenje bilo je popularno u Kragujevcu.

Osnovana sa ciljem da populariše i širi streljaštvo, ova družina se iz godine u godinu uvećavala. Samo 6 godina posle osnivanja (1887), streljačkoj družini u Kragujevcu dat je na upotrebu Dom, sa strelištem u Gornjem parku, koji je projektovao inženjer Luka Ivanović. Tom prilikom osnovan je Streljački savez Srbije i održano Drugo zemaljsko gađanje, na kome su uzeli učešće članovi streljačkih društava iz cele zemlje. Tako 31. avgusta 1887. godine slavi Streljački savez Srbije svoj rođendan.

Kragujevački strelci bili su među prvima u Srbiji. Godine 1911. bilo je u Srbiji 1500 streljačkih družina. U članstvu je bilo oko 60.000 ljudi. Samo u Šumadiji bilo je preko 100 društava. Gotovo svako veće selo imalo je u Šumadiji streljačku družinu.

U periodu između dva rata društvo se naziva Kragujevačka oblasna streljačka družina i okuplja zaljubljenike u ovaj sport iz cele šumadijske oblasti. Godine 1924. društvo je dobilo svoju zastavu.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

U toku duge i bogate istorije streljaštva u Kragujevcu s ponosom se spominje ime čika Mata, po kome danas nosi ime streljačka družina. Mateja Mata Marković rođen je u Kragujevcu 1874. godine. Bio je višestruki prvak Srbije u streljaštvu, jedan od najboljih strelaca Kragujevačkog streljačkog društva od osnivanja. Njegovi sinovi Nemanja i Momir osvojili su brojne trofeje u zemlji i inostranstvu. Pored ovih, treba pomenuti kragujevačke strelce Živana Jovanovića, Dragoslavu Marković, Nadu Ivanović, Milicu Milovanović, Ljubišu Petrovića, Ljubu Milenkoviča, Svetu Nikolića, Vladu Jevtića, Miku Uroševića, Slobodana Rankovića, Snežanu Jovanović, Miluna Milanovića, Slobodana Paunovića, Zorana Simovića, pa zatim Tornjanskog, Ćalasana, Totovića, Jevremovića, Pavlovića i mnoge druge, možda i nepravedno izostavljene sa ovog spiska. 

Čika Mata Marković streljan je 1941. godine u Šumaricama, zajedno sa sinovima Vojislavom i Srbom, a posle Drugog svetskog rata odlučili su kragujevački strelci da daju ime svojoj družini "Čika Mata". 

Ratovi su prekidali rad društva. Međutim, u periodu između dva rata nepravedno bi bilo da ne spomenemo Nemanju Markovića, sina čika Mate, koji je četiri puta osvojio titulu omladinskog prvaka Jugoslavije, a na svesokolskom sletu u Pragu 1938. godine osvojio je prvo mesto.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović