Info

STARI KRAGUJEVAC - Svetozar Marković u Kragujevcu

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 02 10 2022

Sigurnih i pouzdanih podataka o mestu rođenja tvorca socijalističkih pokreta u Srbiji, Svetozara Markovića, nema. Kao mesto rođenja se navode Zaječar, Niševac, Rgotina i Jagodina. Njegovi roditelji umrli su 1854. godine i sahranjeni na groblju u selu Sabanta kod Kragujevca.

Najranije detinjstvo proveo je u Zaječaru, gde je učio osnovnu školu, koju je nastavio u Jagodini i Rekovcu. Godine 1860. završio je Kragujevačku polugimnaziju, a 1863. i gimnaziju. Posle gimnazije upisao se na Tehnički fakultet Velike škole u Beogradu i kao jedan od najboljih studenata dobio stipendiju iz Rusije da nastavi školovanje u Petrogradu, gde je na Institutu za saobraćaj došao u kontakt sa ruskim demokratama. Na njega su najviše uticali: Černiševski, Helsen, Dobroljubov i Pisarov. Nastavlja školovanje u Cirihu, gde upoznaje naučni socijalizam. 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

U Rusiji je započeo publicističku aktivnost, objavljujući članke u ruskoj i srpskoj štampi. Nastavio ju je i u Švajcarskoj. Povratkom u Srbiju započinje da se bori za socijalističke ideje. Godine 1871. pokreće u Beogradu list "Radnik", a posle jednog perioda izgnanstva stiže u oktobru 1873. godine u Kragujevac. U Kragujevcu najpre stanuje u kući Marka Crnog u Paliluli, a potom u kući prote Miloja Barjaktarevića.

U Kragujevcu Svetozar Marković je pokrenuo list "Javnost". Prvi broj izašao je 8. novembra 1873. godine. Glavni urednik bio je J. Stojković, a štampan je u Kragujevačkoj društvenoj štampariji. Zbog kritičkih napisa u "Javnosti" Marković je zajedno sa urednikom uhapšen i osuđen na 9 meseci zatvora. Istovremeno vlast je zabranila izlaženje lista. Međutim, pristalice Svetozara Markovića pokreću u julu 1874. godine novi list "Glas javnosti", u kome, iako teško bolestan, objavljuje svoje tekstove.

Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja 1875. godine morao je da napusti Kragujevac i ode na lečenje u Beč. Lekari mu preporučuju da radi lečenja tuberkuloze ode u Dalmaciju. Na putu za Dalmaciju svraća u Trst, gde je umro 26. februara (10. marta po novom kalendaru) 1875. godine, u 29. godini života. Sahranjen je u Jagodini, na građanskom groblju.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović