Info

STARI KRAGUJEVAC - Velosipedsko društvo

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 07 08 2022

Biciklizam u Srbiju prodire devedesedih godina 19. veka i osvaja simpatije velikog broja ljudi. On ubrzo postaje veoma omiljen sport i jedan od vodećih sportova u nas. Začeci biciklizma u Kragujevcu datiraju s kraja 19. veka, jada se u varoši javljaju prvi velosipedi. Njih su donosili naši ljudi školovani na strani, ili majstori koji su išli u evropske metropole radi usavršavanja zanata.

Zahvaljujući požrtvovanju i entuzijazmu kragujevačkih velosipedista, osnovan je 18. marta 1901. godine Velosipedski klub u Kragujevcu. Osnivačka skupština održana je u kafani Pivnica. Na skupštini su usvojena pravila društva, izabrani Upravni i Nadzorni odbor. Tada je izvršen i upis prvih članova. Ne raspolažemo preciznim podacima o tome ko je sve bio član u tim prvim godinama društva. Zna se pouzdano da je predvodnik društva bio mehaničar Svetozar Šoša Nikolić. Po svemu sudeći, prve prostorije društva nalazile su se u mehaničarskoj radnji Nikolića. Društveno aktivan u prvim decenijama ovog veka, Nikolić je za članove društva obavljao razne poslove, od popravke valosipeda do organizovanja izleta i trka, kao i drugih aktivnosti. 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Prema nekim podacima, društvo je imalo svoje vežbalište, koje se nalazilo u parku Vila. Da je klub veoma aktivno radio od svog osnivanja vidi se po tome što je već 1. maja 1901. godine organizovana obuka za novoprimljene članove.

U prvim godinama, sve se svodilo na vežbanje, organizovanje izleta, obuku i priređivanje trka. Prvi izlet organizovan je 1901. godine na Đurđevdan. Broj članova društva povećavao se iz godine u godinu. Pred Prvi svetski rat bilo je oko 40 stalnih članova društva. 

Kada je 1919. godine u Zagrebu osnovan Jugosovenski koturaški savez, pristupili su mu vrlo brzo i valosipedisti iz Kragujevca. Njihovo učešće na svim trkama između dva rata zapaženo je u Kraljevini Jugoslaviji.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović