Info

STARI KRAGUJEVAC - Vojna industrija - OSNIVANJE TOPOLIVNICE

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 22 11 2020

Nužnost podizanja Topolivcice nametnula se srpskoj državi veoma rano, još u vreme Prvog i Drugog ustanka, kada je glavni problem ustanika bio snabdevanje oružjem i opremom, naročito topovima. 

Kako rad prve srpske Topolivnice, podignute 1848. godine u Beogradu nije dao željene rezultate, to je navelo nadležne da traže novo, bolje rešenje. Nešto zbog Portinog zahteva, a više iz opravdanih razloga, predloženo je da se Topolivnica iz Beograd prenese u Kragujevac. Predlog koji je podneo Ilija Garašanin, knez Aleksandar Karađorđević je odobrio 17. marta 1851. godine. Posle toga započela je seoba celokupnog topolivničkog inventara i novodobijenih mašina iz Beograda u Kragujevac.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Poslovi na podizanju Topolivnice u Kragujevcu, na prostoru koji je zauzimao Arsenal (građevina za parnu mašinu, vrtionica, peći za topljenje metala i ostalo), bili su gotovi tokom godine. Za podizanje građevine Sovet je odobrio kredit u iznosu od 150.000 groša. Ovome treba dodati sumu od 36.751 groša, odobrenu Načelstvu okruga kragujevačkog, kome je poverena izgradnja Topolivnice. 

Kada je sve bilo gotovo, pozvan je inženjer i fabrikant mašina iz Liježa Lašos da mašine postavi i Topolivnicu pusti u rad. Lašos se pozivu odazvao i jula 1851. godine stigao u Kragujevac. U prisustvu velikog broja građana i službenih organa on je Topolivnicu pustio u rad. Međutim, ovaj prvi stranac se posle nekoliko nedelja razboleo i podlegao bolesti. U znak pažnje i zahvalnosti sahranjen je o državnom trošku nedaleko od samog gradilišta, u porti palilulske crkve.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović