Info

STARI KRAGUJEVAC - Vojna industrija - VOJNO-TEHNIČKI ZAVOD

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 20 12 2020

Od svog osnivanja Topolivnica je imala veliki i izuzetan značaj ne samo za vojno i političko jačanje Srbije, već i za njen celokupan privredno-ekonomski, društveni i kulturni razvoj. Za upravnika Topolivnice postavljen je 1854. godine "štabskapetan artiljerije poručnik Petar Protić". On je bio na čelu topolivnice do 1859. godine. Iz godine u godinu napredak Topolivnice bio je sve brži. Razne tehničke inovacije vrlo brzo su nalazile primenu u Topolivnici. 

Od 1883. godine Topolivnica nosi naziv Vojno-tejhnički zavod jer je imala širu ulogu u naoružavanju i izradi vojne opreme. Topolivnica je osvojila 1863. godine proizvodju ižlebljenih topova francuskog sistema "La Hitte" M. 1858. g. koji su punjeni spreda. Ubrzo zatim izgrađen je domaći sistem ižlebljenih topova prilagođenih karakteristikama našeg terena. Do 1886. godine proizvedeno je ukupno 500 topova. Te godine Vojno-tehnički zavod prestaje sa proizvodnjom topova, najviše zbog ekonomskih razloga. Do Prvog svetskog rata rađeni su samo delovi topova.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Između dva svetska rata obavljeni su u Vojno-tehničkom zavodu, koji se od 1923. godine naziva Artiljerisjko-tehnički zavod, obimni građevinski radovi na objektima i učinjen veliki napor radi osvajanja novih modela artiljerijskih oruđa i njihove serijske proizvodnje. Pored remonta i popravke topova, u ovom periodu proizvodi se minobacač tipa "Stouks Bran" M. 1931. g. kalibra 81 mm (ukupno proizvedeno oko 3000 komada).

Od 1860. godine formirana je pri Topolivnici Puškarnica. Prvi model domaće jednometne puške po Mauzerovom sistemu urađen je 1880. godine. Uradio ga je Kosta Koka Milovanović, artiljerijski oficir. Od 1928. godine započinje serijska proizvodnja pušaka u Vojno-tehničkom zavodu u Kragujevcu.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović