Info

STARI KRAGUJEVAC - Znamenita mesta, stara zdanja i objekti - OKRUŽNO NAČELSTVO

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 30 08 2020

Arhitektonsko nasleđe starog Kragujevca sačuvano je nejednako i po vremenu i po broju objekata.

Od zdanja u novourbanizovanom jezgru varoši zgrada Okružnog načelstva (danas zgrada Suda) jedna je od retkih koja je u neizmenjenom obliku sačuvana sve do danas, a nastavlja i dalje svoj život. 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Ovo impozantno zdanje, izgrađeno 1903. godine, po projektu arhitekte Nikole Nestorovića, za potrebe Načelstva okruga kragujevačkog, spada u najbolje tekovine graditeljskog nasleđa starog Kragujevca. Delo poznatog arhitekte Nestorovića, profesora na Arhitektonskom odseku u Beogradu, koji je posle svršenih studija arhiteksture u Berlinu dobio od Ministartsva građevina Srbije zadatak da u unutrašnjosti Srbije podiže državne zgrade. Načelstvo okruga kragujevačkog mu je jedno od prvih u tom nizu. To je, možemo danas slobodno reći, jedno od njegovih najuspešnijih rešenja u unutrašnjosti Srbije, početkom XX veka. 

Zgrada Načelstva predstavlja eklatantan primer napuštanja krutih okvira akademizma u arhitektonskoj deatnosti i unošenja više slobode i dekorativnijih rešenja u oblikovanju spoljnih kompozicija. Zgrada je rađena u secesionističkom stilu sa elementima baroka i neoklasicizma.

Zgrada Kragujevačkog okružnog načelstva tokom vremena preuređivana je i "oblačena" u novo ruho nekoliko puta. Najobimniji radovi na njenoj restauraciji izvršeni su 1969. godine, kada je dobila današnji izgled. 

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović