Info

STARI KRAGUJEVAC - Znamenita mesta, stara zdanja i objekti - SRPSKO VOJNIČKO GROBLJE U ŠUMARICAMA

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 13 09 2020

Pri samom ulasku u kragujevačke Šumarice, sa leve strane puta za Gornji Milanovac, nalazi se jedno od najstarijih vojničkig grobalja u Šumadiji - Srpsko vojničko groblje. U njemu je sahranjen veliki broj vojnika iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Smešteno na proplanku, okruženo sa svih strana šumom, predstavlja neiscrpni izvor informacija, a spomenici na njemu, po obliku i bogatstvu ornamenata vredan prilog našem narodnom stvaralaštvu. Ornamenti su bojeni raznim bojama, a zastupljeni su raznovrsni motivi, što groblju daje izuzetnu vrednost.

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

U blizini groblja nalazi se umetnička figura lava u prirodnoj veličini (dužina 2,2 metra, širina 1 metar, visina prednjeg dela 1 metar). Ovaj monumentalni spomenik poručio je pre Prvog svetskog rata Petar I Karađorđević za hram Svetog Đorđa na Oplencu, ali su austrougarske okupacione vlasti naredile da se lavlja figura (1915) prenese u Kragujevac, sedište okruga, i postavi ispred prednje linije groblja, na kome su okupatorske vlasti sahranile vojnike, koji su umrli od bolesti i posledica ranjavanja u Šumadiji.

Lavlja figura nalazi se i danas na istom mestu i deluje impresivno. Lav je predstavljen u ležećem stavu, savijenog repa uz desni bok, dok mu je glava naslonjena na prednje šape, motreći tako na straži. Na visoko ozidanom postolju ispisano je "Pro patria" (za otadžbinu). 

Drugu lavlju figuru odvezli su austrijanci u nepoznatom pravcu 1918. godine. I pored nastojanja istraživača, ni do danas se nije ušlo u trag ovog figuri.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović