Info

STARI KRAGUJEVAC - Znamenita mesta, stara zdanja i objekti - STARA RADNIČKA KOLONIJA

Autor: InfoKG
14:00 | Nedelja, 08 11 2020

Kragujevac je posle Prvog svetskog rata ostao i daje jak kulturni, prosvetni i politički centar Šumadije. Nagli priliv stanovništva, mahom nekvalifikovanog radništva, koje se upošljavalo u Vojno-tehničkom zavodu, nametnuo je kragujevačkoj opštini problem smeštaja tolikog broja ljudi (oko 5000). Kako opština nije mogla sama da reši taj problem, zatražila je pomoć od države. Imajući u vidu značaj Vojno-tehničkog zavoda za potrebe vojne industrije, država je izašla u susret opštini i pružila traženu pomoć. 

Bliža okolina Kragujevca, sve do prvih sela, nije još uvek bila naseljena. U širokom luku oko varoši pružale su se livade. Mnogi koji su držali tu zemlju, nisu bili zemljoradnici. Jedan deo zemlje bio je u posedu kragujevačke opštine. Problem trajnog nastanjivanja radnika izbio je u prvi plan. Stambeni fond kojim je raspolagao Vojno-tehnički zavod nije bio dovoljan da podmiri potrebe nove radne snage koja je trebalo da se uposli posle podizanja fabrike pušaka i pešadijske municije. 

Tekst, uz saglasnost autora, preuzet iz knjige "Stari Kragujevac" Boriše Radovanovića.

Artiljerijsko-tehnički zavod obratio se 1924. godine Sudu opštine kragujevačke sa zahtevom da se preduzmu potrebne mere radi izgradnje stanova za radnike. Sud je obrazovao jednu mešovitu komisiju koja je imala da pregleda sve parcele podesne za podizanje stanova za radnike novih fabrika. 

U želji da se novim radnicima podignu jeftini, zdravi i prostrani stanovi, komisija je pregledala četiri parcele. Prema izveštaju, najpogodnije zemljište za podizanje radničkih stanova bilo je na Stanovljanskom polju u produžetku Gružanske ulice. Zemljište je zadovoljavalo sve propisane kriterijume. Kako je ovo zemljište bilo u posedu kragujevačke opštine, nije ga trebalo otkupljivati. 

Izgradnja radničkih stanova na Stanovljanskom polju započela je 1928. dodine. Iz građevinskog izveštaja, upućenog Sudu opštine kragujevačke, doznajemo da je opština ustupila Artiljerijsko-tehničkom zavodu 519 hektara placa za izgradnju zidanih i 1924 hektara za podizanje drvenih kuća za radnike. Na tom prostoru u Stanovljanskom polju izgrađena je rokom 1928. godine 101 kuća sa 404 stana. Pored ovog, za potrebe novog radničkog naselja država je o svom trošku izgradila osnovnu školu da šest odeljenja, dečje obdanište, požarnu kasarnu, dve zgrade za dućane, apoteku, kafanu i zgradu uprave Radničke kolonije. Sve ulice su kaldrmisane i izgrađena je kanalizaciona mreža, projekat za vodovod i električno osvetljenje. 

Sa podizanjem Stare radničke kolonije bilo je samo donekle rešeno stambeno pitanje radnika. 

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović