InfoFoto: pexels.com - Ilustracija

Startovala prijava za 30+30 evra i TELEFONOM, poziv je besplatan

Autor: Branko Vukašinović
08:00 | Sreda, 05 05 2021

Građani se za pomoć države u iznosu od 30+30 evra od sada mogu prijaviti i putem kontakt centra, besplatnim pozivom na broj telefona 0800/101-100. Građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas koji će ih voditi kroz ceo proces prijave. 

Elektronska prijava putem portala Uprave za trezor, idp.trezor.gov.rs, počela je 28. aprila i do sada se za ovu vrstu pomoći prijavilo više od tri miliona građana. Prijava traje do 15. maja.

Pravo na novčanu pomoć države u ukupnom iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom na dan 23. aprila 2021. godine, kada je stupio na snagu Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa.

Korisnici penzije, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju, jer će njima pomoć biti automatski uplaćena.

Penzioneri će prvih 30 evra dobiti u četvrtak, 6. maja, dok će drugih 30 evra dobiti u novembru mesecu. Dodatno, penzioneri će u septembru dobiti još 50 evra.

Primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dobiće prvih 30 evra u petak, 7. maja.
Isplate za ostale punoletne građane koji su se prijavili za ovaj vid podrške države, počeće od 12. maja i, kako se očekuje, biće završene do 20. maja.

Ova mera podrške građanima se sprovodi u okviru trećeg paketa pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

Treći paket podrške vredan je 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra. 

Izvor: Ministarstvo finansija Republike Srbije