InfoFoto: Infrastruktura železnice Srbije

Startovala rekonstrukcija pruge Kragujevac – Lapovo (FOTO)

Autor: InfoKG
12:45 | Petak, 08 03 2019

Počela je rekonstrukcija pruge Kragujevac – Lapovo, u dužni 31 kilometar, a vrednost radova, koji bi trebalo da budu okončani u novembru ove godine, iznosi više od milijardu dinara, saopšteno je iz kompanije Infrastruktura železnice Srbije. Najavljeno je da će nakon toga početi rekonstrukcija na deonici od Kragujevca do Kraljeva. Plan je da kompletna deonica od Kraljeva do Lapova bude završena do septembra 2020. godine. 

’Infrastruktura železnice Srbije’ rekonstrukciju ove pruge finansiraće sopstvenim sredstvima i na taj način nastaviti prošle godine započet projekat obnove regionalnih pruga u Srbiji. Biće ovo prva rekonstrukcija pruge Kragujevac – Lapovo, nakon skoro pola veka. Zbog višedecenijskih neulaganja u ovu prugu, brzina vozova sada je svega 40 kilometara na sat, a na većem broju deonica brzine su smanjene na 10 – 30 kilometara na sat. Kada rekonstrukcija pruge bude završena, vozovi će saobraćati projektovanom brzinom između 70 i 100 kilometara na sat”, saopšteno je iz kompanije Infrastruktura železnice Srbije. Dodaje se i da je pruga Lapovo – Kralјevo jedna od šest regionalnih pruga, ukupne dužine 318 kilometara, koje će „Infrastruktura železnica Srbije“ obnoviti u 2019. godini.

Iz kompanije Infrastruktura železnice Srbije poručuju da su sa prugom Lapovo – Kralјevo povezani industrijskim kolosecima značajni privredni kapaciteti, i to u Kragujevcu - FCA Srbija, Energetika, TRZ Kragujevac, sa Batočinom - Teko Mining kamenolom, sa Kralјevom - Magnohrom, FVK, Stilimpeks, a sa stanicama Guberevac i Vitanovac objekti Vojske Srbije.

Na sajtu kompanije Infrastruktura železnice Srbije objavljeno je da je pruga od Lapova do Kragujevca izgrađena je 1887. godine, a od Kragujevca do Kralјeva 1929. godine. Nove šine na ovoj pruzi postavlјene su između 1962. i 1964. godine, a poslednji put rekonstrukcija ove pruge urađena je od 1968. do 1970. godine, kada je ona osposoblјena za projektovane brzine između 60 i 100 km/sat. Železnička stanica Kragujevac, primera radi, obnovlјena je pre punih četrdeset godina. 

Izvor: Infrastruktura železnice Srbije

Galerija slika