InfoFoto: Ilustracija - Printscreen/YouTube

Status energetski ugroženog kupca steklo 1.600 Kragujevčana

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 17 08 2018

Status energetski ugroženog kupca od početka godine steklo je više od 1.600 Kragujevčana, poručuju iz Gradske uprave za zadravstvenu i socijalnu zaštitu. Očekuju da će ovo pravo do kraja 2018. steći još građana i da će taj broj biti na nivou prošlogodišnjeg kada je status energetski ugroženog kupca steklo 2.136 građana. 

Pravo na besplatne kilovat-sate električne energije ostvaruje se za godinu u kojoj je doneto rešenje, a za korišćenje ove povolјnosti domaćinstva treba da ispunjavaju određene uslove.

Da bi ostvarilo pravo na besplatne kilovat-sate električne energije, domaćinstvo sa jednim članom treba da ima mesečni prihod do 14.257 dinara. Dvočlana ili tročlana porodica može da prihoduje do 20.758 dinara, a četvoročlana i petočlana – do 27.255 dinara. Mesečni iznos prihoda za domaćinstva sa šest i više članova ne može biti veći od 34.275 dinara. To je predviđeno novim pravilnikom, koji se primenjuje od 1. juna ove godine.

Za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, potrebno je, između ostalog, ispuniti i kriterijum koji se odnosi na imovno stanje, odnosno površinu stambenog prostora, koja se definiše u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Ukoliko domaćinstvo koje je steklo status energetski ugroženog kupca troši više kilovat-sati struje od onoga što je predviđeno uredbom, ne može da ostvari pravo na popust bez obzira na rešenje nadležne Gradske uprave.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca podnosi se Gradskoj upravi za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, na kružnom šalteru u prizemlјu zgrade grada. Korisnici dečjeg dodatka ovo pravo mogu da ostvare u Odelјenju dečje zaštite.