InfoFoto: Fiat grande panda/Stellantis

Stellantis pokazao 'fiat grande pandu' koju će proizvoditi u Srbiji

Autor: InfoKG
15:38 | Ponedeljak, 17 06 2024

Stellantis je obelodanio kako će izgledati "fiat grande panda" koji bi trebalo da se proizvodi u Kragujevcu, a novi električni automobil javnosti će biti predstavljen 11. jula na godišnjicu Fiata, piše bloombergadria.com.

Ovaj automobil je dizajniran u Torinu po ugledu na "pandu" iz osamdesetih godina 20. veka i zasnovan na multienergetskoj platformi, što znači da će imati električnu i hibridnu varijantu.

Stellantis je saopštio da je "grande panda" prva u seriji novih modela koji će biti lansirani svake godine do 2027. Ova vozila će biti napravljena na višeenergetskoj smart car platformi.

Olivier Francois, izvršni direktor Fiata, rekao da je to najbolji način da se proslavi 125 godina ove italijanske kompanije.

"Fiat grande panda je dizajnirana u Torinu i zasnovana na globalnoj platformi, što daje tom brendu mogućnost da dostigne globalnu ekspanziju", rekao je Francois.

"Grande panda" biće prvo ponuđena u Evropi, na Bliskom Istoku i Africi i moći će da se kupi i kao električni i kao hibridni model.

Električna verzija bi trebalo da ima 113 KS, baterije od 44 kWh i domet do 320 km, dok  će hibridna varijanta kombinovati 1,2 litarski trocilindrični benzinac i elektromotor.

Novi model automobila je dužine oko četiri metra i može da preveze pet osoba.

Iako se u saopštenju eksplicitno ne navodi da će se ovaj automobil proizvoditi u Kragujevcu, već je najavljeno pri prošlogodišnjij poseti premijerke Italije Giorgiae Meloni Beogradu da će se električna panda proizvoditi u Srbiji. Osim toga za Italiju su nedavno najavljena dva druga modela.

Radnici fabrike, u kojoj se do pre dve godine proizvodio "fiat 500 L", uveliko rade na pripremi serijske proizvodnje novog modela. Zvanično predstavljanje tog modela je najavljeno za godišnjicu kompanije, a početak proizvodnje u poslednjem kvartalu ove godine.

Proizvođač FCA ulaže162 miliona evra u proizvodnju novog modela automobila. FCA je u većinskom vlasništvu Stellantisa sa oko 66 odsto udela, dok je manjinski partner Vlada Srbije. Država subvencioniše prozvodnju sa 48 miliona evra, a prva tranša je isplaćena u decembru prošle godine u iznosu od 15,5 miliona evra.

Bloomberg Adrija je već objavila da bi "fiat grande panda" trebalo da košta između 20.000 i 21.000 evra. Ako se uzme u obzir da država daje subvencije za kupovinu električnih automobila u iznosu od 5.000 evra, trebalo bi da košta oko 15.000 evra. Inače. "fiat 500 L", koji je pravljen donedavno u Kragujevcu, koštao je između 10.000 i 15.000 evra.

"Citroen e-C3", na čijoj prlatformi će biti pravljen automobil u Kragujevcu, košta 23.300 evra, ali je Citroen za 2025. godinu najavio i jeftiniju 2-C3 verziju sa dometom do 200 kilometara, a njena cena će biti od 19.900 evra.

Kragujevačkom automobilu na ruku idu carine na kineska vozila

Stellantisova cena mogla bi da bude atraktivna u Evropi budući da je EU od 1. jula najavila carine na električne automobile iz Kine od čak 38,1 odsto, koij su, prema oceni evropskih zvaničnika, pretili da ugroze industriju električnih automobila u EU.

Mada, prema pisanju Bloomberga, ukupni udeo kineskih brendova na evropskom tržištu električnih vozila prošle godine je bio oko sedam odsto, Transport & Environment predviđa da bi mogli dostići 11 odsto ove godine i 20 odsto do 2027.

"Ilija Nešić, analitičar Bloomberg Adrije, pre nego što je prošle srede EU uvela carine na kineska vozila, ocenio je da Stellantis ozbiljno pojačava ulog na električna vozila, u nadi da oponaša kineski model vertikalne integracije i potencijalno ih pobedi u sopstvenoj igri. Sa strateškog stanovišta, ovo je neobičan potez s obzirom na to da mnogi proizvođači povlače svoje opklade na EV, kako se ispostavlja da je kolektivna industrija precenila potražnju za EV.

On navodi da entuzijazam potrošača slabi usled visokih cena (u proseku 30 odsto više cene nego za ekvivalentno vozilo sa SUS motorom), zabrinutosti oko dometa, ESG nedoumica i nerazvijene infrastrukture".

Dodatno, EV su se pokazala kao teret na marže proizvođačima, dok vozila sa SUS motorima pružaju podršku maržama. Ovo se ogleda u činjenici da su čisto električni proizvođači imali jači udar na profitabilnost - posebno Tesla.

Nešić navodi da će regulativa, kao što je evropski plan da se motori sa unutrašnjim sagorevanjem izbace do 2035. godine, zauvek promeniti tržište, ali da su igrači koji su svim resursima ušli u čisto električna vozila prerano zagrizli i da je tehnologija daleko od savršeno primenjive.

Do istog zaključka je verovatno došao i Stellantis pa igra na sigurno i u Kragujevcu najavljuje i hibridni model.

Izvor: bloombergadria.com