InfoFoto: Arhiva

Stevanović i Nikolić “ZARATILI” oko kreditnog zaduženja “Šumadije” i kupovine Zastavinog servisa

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Petak, 19 07 2019

Žestoka rasprava bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića i Radomira Nikolića obeležila je 26. redovnu sednicu Skuštine grada. Problem je nastavo oko kreditnog zaduženja “Šumadije” od 9,5 miliona evra i oko kupovine Zastavinog servisa. Za govornicom se od ovog dvojca, između ostalog, moglo čuti “ne mogu da se obuzdam, izgubio sam živce”, “nisam paljevina, ali ne mogu da ga slušam”, “radili ste u banci kao što sam ja bio avijatičar”...  

Rasprava je krenula u okviru objedinjene rasprave o predlozima odluka o davanju saglasnosti na odluke JKP “Šumadija” o realizaciji investicionih projekata - uređenje četiri gradska groblja, rekonstrukcija 100 autobuskih stajališta i Zelene pijace, izgradnja javne garaže i nabavka osnovnih sredstava, odnosno vozila i mehanizacije. Pošto predstavnik predlagača nije želeo da obrazloži ovu tačku, za reč se javio bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović. U nastavku pročitajte transkript rasprave Stevanovića i Nikolića.  

Ovo je veliko kreditno zaduženje, sada jedne velike firme, koja je napravljena da bi se ovo desilo. Ono što će posle da se desi to je katastrofa za grad. Javna garaža kod “Srca” u ulici Kneza Miloša, cena koja se ovde pojavljuje je 3 miliona evra. To je nekih 5.000 kvadrata, a to dođe 600 evra po kvadaratu. Za takav jedan objekat ne bih dao više od 200 evra i to da se debelo časti. Tih 200 evra za 5.000 kvadrata to je milion evra. Kako to sad 3 miliona, a gde su preostala dva miliona. Stajališta 180 miliona dinara, odnosno oko 1,5 miliona evra. To je 100 stajališta, 15.000 evra po stajalištu. Stajalište od čega god da je ne može da košta više od 1.500 – 2.000 evra, tako da je 10 puta veća cena. Gde je projekat i na osnovu čega ste došli do 15.000 evra po stajalištu. Kada je reč o Zelenoj pijaci, to je objekat posebne namene, izgleda i zaštite, a po nekom urbanizmu, tu ne treba da bude Zelena pijaca, već neki multimedijalni centar. Dakle, 2,5 miliona evra za šta? Mi smo dve pijace na Aerodromu napravili za manje para od ovog. Rekonstrukcija gradskih gorbalja malo manje od milion evra. Ni to ne razumem šta se to radi za milion evra. Pitam vas kako ste došli do ovih cifara. Kako garaža košta tri miliona, kako je moguće da stajališta koštaju 15.000 evra i za šta dajemo za gradska groblja i u šta to ulažemo kad radimo rekonstrukciju Zelene pijace”, rekao je Stevanović.  

Nikolić ga je odmah ispravio da garaža neće biti od 5.000, već od 8.000 kvadarata i nastavio da mu obrazlaže na šta će i kako novac biti utrošen. 

Od kada sam ja došao na vlast radi se ljudski ili se ne radi. Ako će da se radi garaža biće najlepša, odnosno druga na Balkanu energetski efikasna garaža, posle beogradske garaže na Obilićevom vencu, za koju je projekat radio Mašinoprojekt, koji je dobio posao na tenderu. To je najveća projektantska kuća u državi, projektuje sve kapitalne investicije u Srbiji, uključujući i Palatu pravde, a na tenderu ćemo da vidimo koliko izgradnja garaže košta. Vi sami znate da ćemo kada raspišemo tender, da dobijemo jefitniju cenu, a ovde pričate 200 evra, šta može za te pare da se uradi, kad kvadrat asfalta košta 40 evra. Što se tiče pijace, ona je napravljena da bude pijaca, to je druga ikada zatvorena pijaca u Evropi, prva je u Barseloni, druga u Kragujevcu. Dok sam ja gradonačelnik ostaće pijaca. Projekat je radila Direkcija za urbanizam, i njegova vrednost je veća od realne, ali će nju tender da obori. Pijaca je zamišljena tako da sa prednje strane do parka bude podzemna garaža sa 60 mesta, a iznad plato. Sa druge strane, biće pokriven kompletan prostor, nove tezge, novi mlečni paviljon i novi paviljon za jaja i novi javni toalet. Kompletna zgrada se rekonstruiše, koja je pod zaštitom i zato rekonstukcija košta mnogo. Vi za to ne znate jer ja ne umem da se hvalim i jer nisam rekao Verko znaš šta sam novo smislio. Nisam hteo da pričam dok ne dođemo u fazu realizacije. Pitali ste i za gradska groblja, pa šta je tu ikada uloženo. Razvlačene neke stazice po grobljima, pa čovek da sutra umre da ne zna gde će da bude sahranjen. Na šta liče Palilulsko i Varoško groblje? Ljudi moramo da menjamo ograde, staze, kapele, česme, javne toalete. Projekte je radila Direkcija za urbanizam. Što se tiče stajališta, Direkcija za urbanizam je do sada uradila 50 projekata i uradiće još toliko. Svako stajalište, obejkat je za sebe, jer ne radi se samo o klasičnom montiranju nadstrešnica. Radi se kompletna niskogradnja. Sve to košta mnogo više nego što izgleda. Koliko ono košta videćemo na tender. Svako stajalište ima svoju cenu, nijedno nije isto, nijedan projekat nije isti, i verovatno nijedno neće da košta 15.000 evra. Ne možete da planirate manje, a ako je neko znao da planira više i da budži budžet, to ste vi”, rekao je Radomir Nikolić bivšem gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću.

Na to mu Stevanović nije ostao dužan, pa je rasprava o kreditu nastavljena, ali je u priču ubačen i Zastavin servis. 

Kredit kad se uzima definiše se direktno, a ovaj koji mi sada dobijamo, ne možete da menjate nečim što vam neko skida cenu. Možete da povučete manje, to je druga stvar. Vi ste namenski uzeli sredstva za nešto, ja i dalje tvrdim da je Zastavin servis totalni promašaj, jer je privatna imovina okolo. Tvrdim da je cena naduvena debelo, i to je bila moja primedba. Upamtite da je 15.000 evra jedno stajalište, da nemamo dokumentaciju koja nam kaže da je toliko. Dakle, imamo li mi dokumentaciju za garažu od 8.000 kvadratu? Na osnovu čega ste došli do svi ovih cifara?”, pitao je Stevanović. 

Nakon ovoga, u okviru rasprave krenule su lične prozivke između dvojice gradonačelnika, pa ni predsednik Skupštine grada nije uspeo da ih obuzda. 

Gradonačelnik Radomir Nikolić rekao je Veroljubu Stevanoviću da nema iskustva u radu sa bankama, jer, kako kaže, nijedna nije htela da radi sa njim na kraju mandata.   

S obzirom na to da sam bankar, moram da vam kažem da se dogovara okvirni kredit. Ako dogovrim sa bankom okvirni kredit od tri miliona i u ugovoru kažem, onoliko kolikko na tenderu budem dobio, toliko ću sredstava da povučem. Dobijem 2,8 miliona za izođenje, vučem toliko, a ne tri miliona. Ko kaže da moram da povučem tri miliona? Nemojte da lažete ovaj narod, nemojte da pričate te stvari. Pričam vam za stajališta da je urađeno 50 projekata i da se trenutno još toliko radi i postoji dokumentacija. Pričam vam o tome da je garažu projektovao Mašinoprojekt, da imamo građevinsku dozvolu i sređeno zemljište. Kada je reč o Zastavinom servisu, grad Kragujevac je vlasnik tog zemljišta. Dokle ćete da lažete ovaj narod?”, odgovorio je Nikolić.  

Zbog ovakog izlaganja predsednik Skupštine grada je opomenuo gradonačelnika, ali mu je Nikolić na to odgovorio: “Ne mogu da se obuzdam, izgubio sam živce. Ne znam zašto se nerviram zbog Verka”. To je izazvalo smeh u Skupštinskoj sali, pa je rasprava i vređanje bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika nastavljeno. Stevanović je Nikoliću odgovorio da vrlo dobor zna kako se povlači novac iz banaka.  

Neću da kažem da lažete, vi ne govorite istinu. Vi ste radili u banci kao što sam ja bio avijatičar, vi ste radili u Srbijagasu kao što sam ja pilot. To oko banaka mi je ispod nivoa da pričam. Vi ne lažete, vi pokušavate da stvorite atmosferu takvu da možete sa izvođačem koji će sutra da se pojavi da, recimo kada je garaža u pitanju, možete da dilujete. Ne kažem da lažete, nego da ste iznad toga, da vi vrlo precizno i fino spremate neku priču, kad su svi ovi projekti u pitanju. Možete vrlo lepo da se oko stajališta dogovrite tamo s nekim izvođačem da ostanu neke pare tamo negde, što se nikad nije desilo kod mene, a sve ste probali da proverite. Kažem da su cene naduvene i da se iza ovoga nešto krije”, tvrdio je Stevnaović.  

To je izrevoltiralo Nikolića, pa je odmah usledio odgovor.

Nisam paljevina, ali stvarno ne mogu da ga slušam. Moram da ga pitam, šta pokušavate meni da uvučete vezano za Zastavin servis i za garažu. Šta hoćete da kažete da ja s nekim radim neke dilove, neke biznise. Što ne podnesete krvične prijave? Zastavin servis je kupljen od Univerzal banke u stečaju. Stečajni upravnik Univerzal banke je Agencija za osiguranje depozita, državna institucija, gde vi tu vidite privatni interes? Kako vas nije sramota da meni stavljate takva dela na grbaču? O čemu pričate, nemate argumenta. Morate tako da radite, to je vaš problem najveći što ne gledate iza onoga što ste vi ostavili. Ne gledate šta ste ostavili generacijama iza vas, da moraju 10 godina da vade grad iz krize da bi stao na noge. Pravite se pametni i pričate “što niste ovako, što niste onako?”, pa uradiću totalno suprotno od onoga što vi predlažete. Zato što znam da će to da bude dobro. Što se tiče garaže, tender još nije raspisan. Mi imamo najboljeg projektanta u zemlji, koji je isprojektovao garažu i ne možete da poredite jednu kuću sa objektom javne namene, koji ima solarne panele, generatore, liftove, rampe, protivpožarni sistem. Sve ono što je neophodno da građani kroz osam nivoa mogu da idu gore i dole. Kako možete da poredite kuću od 50 kvadrata sa objektom koji ima 8.000 kvadrata. Vi imate socijalnu svest fantastično razvijenu, i kako razmišlja građanin koji prati Skupštinu, i znate da je njegovo dobacivanje do kuće od 50 kvadarat. Onda lepo spustite to na taj nivou i onda kažete dobro možda nije baš 320, nego 400 ili 350 evra. Ja na to kažem ljudi, čovek vas zaluđuje. Ne može javi objekat sa svom opremom da bude izgrađen po toj ceni i on to vrlo dobro zna”, zaključio je Nikolić. 

Na to je Stevanović rekao da je grad sada 10 puta više zadužen nego nekada i dodao da je u ovom trenutku to cifra od 140 miliona evra. Nakon toga se osvrnuo na kupovinu Zastavinog servisa.  

Da vam ja kažem sad ko zamajava narod. Kad se nešto stavlja na licitaciju i izađem sam i to bude x cena i kažem da neću, automatski ide druga cena, koja po zakonu bude duplo manja. Zašto grad koji se jedini javio na licitaciju nije rekao neću tri miliona evra, nego da sačekam 1,5 miliona? Je l imam prava da pitam to što nije?. Dakle, da li je tačno da se niko nije javio sem grada? Tačno. Da li je tačno da je prihvatio odmah prvu ponudu? Tačno. Da li je trebalo? Nije. Da li ima nečega? Pa narvno da ima. Pa ko to može da uradi? Neko ko ima interes. Kakav? Ja ne znam. Samo kažem da je grad dao duplo više para nego što je trebalo. Ja kažem da je neko ima interes da kaže hoću, a nije morao. Grad je 10 puta sad više zadužen, a ništa niste uradili, a pomognuti ste od predsednika države neviđeno. Ništa niste uradili za pet godina”, zaključio je Stevanović. 

Ovim je stavljena tačka na žestoku raspravu bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Kragujevca. Da li je ovo njihova posledja rasprava? Sigurno da nije, s obzirom na to da će sledeće godine biti održani lokalni izbori, tako da će to tada biti još prepucavanja Stevanovića i Nikolića.