InfoFoto: JKP Šumadija

Stigli rezultati analiza voća, povrća i jaja sa kragujevačkih pijaca

Autor: Branko Vukašinović
15:45 | Ponedeljak, 26 04 2021

Rezultati poslednjih analiza voća, povrća i jaja na kragujevačkim pijacama pokazali su da su te namirnice u potpunosti bezbedne za upotrebu, saopšteno je iz Javnog komunalnog preduzeća “Šumadija”. 

Uoči Uskrsa izvršena je analiza ispravnosti namirnica na kragujevačkim pijacama. Analizirana je hemijska ispravnost voća i povrća na pijaci Aerodrom i  Кvantaškoj pijaci i mikrobiološka ispravnost svežih jaja na pijacama Erdoglija i Aerodrom.

Na osnovu stručnog razmatranja ispitivanih parametara utvrđeno je da su uzorci mladog krompira, belog luka, kupusa, zelene salate i jagoda zdravstveno bezbedni za upotrebu, odnosno nema ostataka pesticida i teških metala u njima. Rezultati mikrobiološke analize jaja su pokazali da su svi uzeti uzorci ispravni i bezbedni za upotrebu”, navodi se u saopštenju JKP “Šumadija”. 

Iz ovog preduzeća naglašavaju da se svakodnevno obavlja i sanitarna kontrola na pijacama, posebno za vreme panedemije. Objašnjavaju da se svim zakupcima koji prodaju na kragujevačkim pijacama, ukoliko se dokaže da nemaju potrebnu dokumentaciju ili da im namirnice nisu ispravne, nalaže uklanjanje istih do donošenja ispravnih uzoraka.