InfoFoto: Ilustracija - Milan Nikić

STIGLI REZULTATI nakon tri dana za samo 16 uzoraka, čekaju se za još 500

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Sreda, 15 07 2020

Na teritoriji grada Kragujevca od 16 urađenih uzoraka u Beogradu registrovano je 9 novih slučajeva zaraze Korona virusom, ali s obzirom na to da su rezultati stigli tek nakon tri dana, čekaju se za još 500 ljudi. To pokazuju podaci iz Instituta za javno zravlje Kragujevac čiji je PCR aparat na servisiranju, pa se uzorci šalju na obradu u laboratorije u Beogradu. 

UKUPNO ZA 1.800 UZORAKA IZ ŠUMADIJSKOG OKRUGA SE ČEKAJU REZULTATI

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac rečeno je za agenciju Beta da se čekaju rezultati PCR testiranja za oko 1.800 briseva iz Šumadijskog okruga, koji su prethodnih dana prosleđeni laboratorijama u Beogradu. Od tog broja, 540 uzoraka je poslato na analizu u prethodna tri dana. 

Inače, od 6. jula PCR analiza se ne radi u laboratoriji kragujevačkog Instituta za javno zdravlje zbog servisiranja PCR aparata, te se brisevi šalju u laboratorije Batajnica i Vatreno oko u Beogradu.

Izvor: Beta

Prema poslednjim informacijama iz ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje od 16 obrađenih uzoraka do ponoći registrovano je 13 pozitivnih pacijenata, tačnije, 9 iz Kragujevca, tri iz Knića i jedan iz Beograda. Međutim, ovo nije realna epidemiološka slika, jer je u Šumadijskom okrugu u protekla tri dana uzeto 540 briseva, a rezultati su stigli za samo 16 uzoraka. 

Očigledno da je do “zakrčenja” u obradi briseva došlo jer se oni šalju za Beograd na testiranje, pošto je PCR aparat ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje na servisiranju. Opširnije ovde: Direktor IZJZ Dragan Vasiljević o TESTIRANJU na COVID-19 u Kragujevcu.

Od početka epidemije do sada u Šumadijskom okrugu zaraženo je 965 pacijenata. Od tog broja, 793 pacijenta iz Kragujevca, 51 iz Knića, 49 iz Aranđelovca, 27 iz Rače, 22 iz Topole, 16 iz Batočine i sedam iz Lapova.    

Prema poslednjim informacijama iz Instituta za javno zdravlje, u kućnoj izolaciji u Šumadijskom okrugu je trenutno 971 osoba, od koje je 799 u Kragujevcu.

U ovdašnjem Kliničkom centru, prema jučerašnjim podacima, hospitalizovano je 97 pacijenata, od kojih je osmoro na respiratoru. Iz ove zdravstvene ustanove otpušteno je 12 pacijenata. Od tog broja, pet iz Kragujevca, tri iz Novog Pazara, dva iz Tutina i po jedan iz Aranđelovca i Kraljeva.