Info

Stiže vakcina Sputnjik V u Kragujevac, broj zaraženih u padu, ali oprez neophodan

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Utorak, 02 02 2021

Broj pregleda u respiratornoj ambulanti Doma zdravlja je smanjen i broj zaraženih polaka pada, ali to nije razlog za opuštanje, rečeno je na sednici Saveta za zdravlje Grada Kragujevca. Očekuje se da do srede u Kragujevac stigne i ruska vakcina Sputnjik V.

U Kragujevcu je još uvek na snazi vanredna situacija kao i mere koje određuje republički Krizni štab, podsetili su članovi Saveta, a paralelno teče i imunizacija. 

Šumadijski upravni okrug dobio je više od 21.000 doza vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, a realizovano je više od 19.000. 

"U toku ove nedelje očekuje se da stigne vakcina ruskog proizvođača – Sputnjik V, a s obzirom na to da smo na kraju zaliha vakcina kineskog proizvođača u narednom periodu očekujemo i nju", rečeno je na sednici Saveta za zdravlje.

Da je situacija dobra ali nesigurna i da je potreban oprez ocenio je i dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac, a posebno ako se ima u vidu moguća pojava sezonskog gripa, dalja prisutnost korona virusa i proces vakcinacije koji je u toku. "Svi ljudi koji su vakcinisani protiv korone biće zaštićeni tek mesec dana posle vakcinacije, a to je bitno istaći jer se većina posle prve vakcine opusti i ponaša kao da je priča sa koronom završena. Moja procena je da će možda doći do malog povećanja, ali da nećemo imati situaciju kakva je bila u novembru i početkom decembra prošle godine", kaže dr Antić.

Među zdravstvenim radnicima Doma zdravlja u januaru je bilo samo dvoje zaraženih, što je u odnosu na 120, koliko ih je bilo prošle godine, a naročito u novembru i decembru, značajno manje. "Uspeli smo da se odmorimo zadnjih mesec dana i imamo dovoljan broj ekipa da radimo i Kovid ambulantu i vakcinaciju. Iz programa „Moja prva plata“ primljeno je 14 lekara i šest sestara, a Minstarstvo je dalo dozvolu da se na tri meseca primi još sedam lekara i 10 medicinskih sestara i tehničara, i to je ono što nam pomaže da obavimo vakcinaciju i da se borimo protiv korone", kaže Antić. I on je potvrdio da će danas ili u sredu u Kragujevac stići Sputnjik V vakcina, koja će pre svega biti namenjena za vakcinaciju zdravstvenih radnika čitavog Šumadijskog okruga.

Pored aktuelne epidemiološke situacije i sprovođenja vakcinacije, članovi Saveta za zdravlje razmatrali su Izveštaj o rezultatima programa javnog zdravlja u 2020. relazovanih u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, utvrdili prioritetne posebne programe u oblasti zdravstvene zaštite za 2021. godinu, zatim program rada i razvoja Apotekarske ustanove, kao i izveštaje o radu savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Za skoro 64 procenta je manji broj podnetih prigovora i za trećinu manji broj saveta za koje su se pacijenti obratili, rekla je Vesna Stevanović, savetnik za zaštitu prava pacijenata.

Prigovore i usmene pritužbe koje su podnete savetniku odnosile su se na poštovanje pacijentovog vremena u smislu dugog čekanja na pružanje zdravstene usluge, zatim pravo na kvalitet pružanja zdravstvene usluge koji se odnosi isključivo na ljubaznost, pravo na dostupnost odnosno nemogućnost zakazivanja pregleda ili konsultatitvih dijagnostičkih procedura i pravo na informacije koje pacijent ili ne dobije ili bude pogrešne.

Od podnetih prigovora za koje je bio nadležan savetnik za zaštitu prava pacijenata, 80 posto je bilo osnovano. Zdravstvena usluga zbog koje je podnet prigovor uspešno je neposrednom saradnjom savetnika i zdravstvenih ustanova korigovana kod oko 50 pacijenata, kazala je Stevanović.