InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Stojadinovićeva analiza izbornih rezultata i potencijalnih koalicija

Autor: Bojan Stojadinović
13:00 | Četvrtak, 25 06 2020

Poštovani čitaoci, evo nas posle završenih lokalnih i parlamentarnih izbora, doduše u Kragujevcu će se lokalni izbori ponoviti na tri biračka mesta, ali to neće znatno uticati na konačne rezultate. Autor ovih redova izgleda nije dovoljno dugo van politike, pa je pravio i neke pogrešne procene o čemu će biti reči u prvom delu teksta, dok ću u drugom analizirati moguću postizbornu kombinatoriku. 

Da krenem prvo sa onim dobrim procenama, to pre svega mislim na rezultat Udruženja građana „300 Kragujevčana i Pokret volim selo svoje“ za koje sam bio siguran da prelaze izborni cenzus i da mogu napraviti i bolji rezultat, kao i na listu „Kragujevačka priča i tolerncija“ koja je iskoristila pogodnost za manjinske liste i osvojila tri odbornička mandata. Što se tiče „Alternative“ i „POKS-a“ smatrao sam da će se boriti za cenzus i mislio sam da su bliži ostanku ispod crte, ali očigledno da su njihov dobar rad na terenu i pažljivo ciljanje potencijalnih glasača doneli rezultat i potpuno učinili nebitnim projekte koje su predlagali, a koji nisu imali uporište u realnosti.

Najviše sam promašio rezultate glavnih konkurenata, liste „Za našu decu“ to jest Srpske napredne stranke i liste „Svi na ovu stranu“. Smatrao sam da će razlika biti manja i to svakako mogu da „zahvalim“ tome da nisam nikada sarađivao sa Srpskom naprednom strankom i zaista najmanje poznajem njihove mehanizme i stil kampanje, pre svega sigurne glasove koji su izneli ovaj rezultat. Naravno, tu je isticanje i predsednika stranke u prvi plan tako da velika većina glasača koji su zaokružili broj 1 nisu znali koga na lokalu biraju već su glasali za Vučića. Za rezultat liste Veroljuba Stevanovića sam verovao da može biti bolji, pre svega, zbog realnog programa koji su imali, nerada aktuelne gradske vlasti, ali i zbog celokupnog utiska u javnosti kojeg stvaraju aktivisti i simpatizeri ove liste, pogotovu na društvenim mrežama što nekad može dovesti do „prelivanja“ u realne glasove, ali to sada nije bio slučaj. Rezultat je bio takav da Veroljub Stevanović više ni u Kragujevcu ne može protiv liste koja nosi naziv Aleksandar Vučić, i na žalost, naš grad je postao kao skoro svi u Srbiji gde uopšte nije važno koga vladajuća stranka kandiduje na lokalnoj listi, jer će nošen nosiocem liste biti izabran, čak i ako je na primer Jutka.

Srpska napredna stranka

Rezultat koji su napravili omogućava im da samostalno formiraju gradsku vlast, ali to se verovatno neće desiti. Svakako će obezbediti podršku neke liste, zbog lagodnije većine. U postizbornom obraćanju predsednika SNS-a Vučića upadljiv je bio apel, to jest naređenje lokalnim odborima da ne formiraju vlast dok se on ne vrati iz Vašingtona, čak i ako imaju apsolutnu većinu, tako da ne bi bilo nemoguće da kragujevački naprednjaci dobiju signal da pregovaraju čak i sa Veroljubom Stevanovićem, mada je to najmanje realna opcija. Prvi put podržavam ovakav centralistički stav predsednika Vučića, jer ako hoćemo pošteno on im je doneo skoro svaki glas na lokalu pa ima i da se pita oko koalicija. Odnos sa SPS-om će zavisiti od republičke koalicije. Svakako apsolutni su pobednici ovih izbora.

Svi na ovu stranu

Najveći gubitnici izbora, lista pred kojom su mnoga pitanja i koja je na prekretnici. Imajući u vidu političku žilavost Veroljuba Stevanovića i mogućnost „preživljavanja“ onda kada ga svi otpisuju, ipak smatram da će posle dva žestoka poraza u dva izborna ciklusa to biti skoro pa nemoguća misija. Srbija je zemlja čuda, pa ćemo ostaviti mogućnost i za tako nešto. Prvi zadatak ove liste je da se podigne iz „nok – dauna“ i sačuva svoju odborničku grupu. Dalje, da napravi plan delovanja što u političkom delu što u delovanju u Skupštini grada. Smatram da je potez utapanja Zajedno za Šumadiju u Zdravu Srbiju loš potez, koji u ovim okolnostima ne može da donese ništa, pre svega u delu finansiranja i infrastrukture, jer nisu prošli cenzus na republičkim izborima i teško da će ta partija širiti uticaj van Zlatiborskog okruga. Sada se jasno vidi da je ova lista imala problem u obraćanju mladima, to jest „tukla“ se za glasove starijih glasača sa naprednjacima gde su ovi drugi šampioni, a taj teren, mlade tek punoletne glasače prepustila ostalim listama. O tome da Veroljub Stevanović nije formirao svog „naslednika“ u stranci suvišno je govoriti, tako da je sada možda najbolje rešenje da se pravi zajednička lokalna organizacija sa Milanom Uroševićem i odborom SPO-a u Kragujevcu, kako bi se izbeglo rasipanje članstva u dugačkom četvorogodišnjem opozicionom periodu.

Socijalistička partija Srbije

Dosadašnji koalicioni partner naprednjaka u Kragujevcu je solidno prošao na izborima, osvajajući u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom devet odborničkih mandata. Da li će i u novom mandatu vršiti vlast zavisiće pre svega od republičke koalicije, jer sve se više „šuška“ da će Vučić socijaliste ostaviti u opoziciji, jer mu svakako treba opozicija koja će mu biti „džak za udaranje“, a to nije Šapić, a ni manjine. To naravno zavisi i od „gasne braće“ Rusa, i pozicije Srbijagasa i uopšte nije jednostvano. Smatram da SPS može  posebno biti opasan kad je u opoziciji, ali naredni dani će ovo pitanje razrešiti. Ako i budu u koaliciji sa naprednjacima smatram da budući gradonačelnik neće biti toliko izdašan kao Radomir Nikolić, jer im faktički za većinu neće ni trebati i može se očekivati da socijalisti ostanu možda i bez nekih bitnih pozicija koje su do sada držali u gradskoj vlasti.

300 Kragujevčana

Drugi na listi najvećih pobednika ovih izbora, solidan rezultat obzirom da se prvi put kandiduju kao organizacija. Koalicija sa Pokretom Volim selo svoje se pokazala kao dobro rešenje. Kao što sam  pisao u ranijim tekstovima za ovo udruženje je veći problem pitanje šta posle izbora, nego prelazak cenzusa. Ako uđu u vlast, ovakvu sa natpolovičnom većinom koju imaju naprednjaci dobiće neka inferiorna mesta u lokalnoj samoupravi sa kojih ne mogu da utiču na procese vođenja grada i brzo bi sva njihova načela koja su promovisali u kampanji bila devalvirana. Svakako bolja opcija je odlazak u opoziciju i eventualno merkanje pozicije Zajedno za Šumadiju na političkom spektru ukoliko se Zajedno ne snađe u ovoj novonastaloj situaciji. Ali jačanje organizacije u opoziciji, uvećavanje članstva, pokretanje bitnih tema, nastup u skupštini i predstavljanje u javnosti je posao za „full time“ političare. Ako budu imali snage za to, da rade svoje poslove, a da istovremeno budu permanentno u organizaciji i na terenu čeka ih lepa politička budućnost. Ako organizaciju „raspuste“ odnosno drže na minimumu energije, pa iz takvog stanja uđu u novu kampanju, pred neke sledeće izbore ne mogu se nadati mnogo boljem rezultatu od ovog.

Kragujevačka priča

Ova organizacija je napravila solidan rezultat i sa tri odbornika ulazi u Skupštinu grada koristeći pogodnost manjinske liste. Od toga koliko svoje predizborne programe, pre svega partnerstvo javnog i privatnog sektora u svim sferama javnih poslova budu uspeli da stave na meni vladajuće stranke onda mogu da razmišljaju o ulasku u vlast. Ukoliko ne dobiju garancije za sprovođenje dela svojih programa i da budu samo „ikebana“ u novoj vlasti onda bih im preporučio odlazak u opoziciju uz sve ove napomene koje sam dao i za 300 Kragujevčana.

Alternativa i POKS

Ove dve liste su po mom mišljenju najbliže da naprave postizbornu koaliciju sa Srpskom naprednom strankom. POKS iz razloga jer je lider kragujevačkog odbora i potpredsednik stranke Mirko Čikiriz visoki funkcioner Vlade Republike Srbije, tako da je već u sistemu vlasti i verovatno će biti prvi pozvani koalicioni partner. Alternativa je u svojoj kampanji pokazala da planovi koje su predstavili, bar oni realni, mogu da stanu u godišnji program jednog JKP-a. Nemaju kapaciteta za neke velike promene, a ni da se dalje razvijaju, tako da verujem da će i oni naći mesto u koaliciji sa SNS-om.