InfoFoto: Arhiva - kragujevac.rs

Stojadinovićeva analiza učesnika lokalnih izbora - Presek stanja

Autor: Bojan Stojadinović
11:00 | Utorak, 10 03 2020

Poštovani čitaoci, u ovoj kolumni, blogu, rubrici, koja još uvek čeka dobar naslov ću se u narednom period baviti lokalnom političkom scenom, to jest aktuelnom predizbornom kampanjom. Pošto predizborna kampanja tek kreće, dok ovo pišem tek pet lista je predalo potpise Gradskoj izbornoj komisiji, ovaj tekst se kako mu i naslov kaže, bavi presekom stanja, odnosno u kakvim uslovima i u kakvom ambijentu liste koje učestvuju na ovim izborima ulaze u izbornu kampanju. Pa da krenemo.

Aleksandar Vučić – za našu decu

Lista vladajuće partije koja na republičkom nivou vlada punih osam, a u Kragujevcu pet i po godina. Resursi kojima partija raspolaže nisu našli pogodno tlo da naprave jaku organizaciju u Kragujevcu, koja je skoro sve vreme u statusu povereništva, sa tihim sukobima koji su se odnosili pre svega na nezadovoljstvo izazvano radom gradonačelnika Radomira Nikolića, ali je on opstajao i u partiji i na mestu gradonačelnika zbog jakog uticaja svog oca, bivšeg predsednika Republike. No, na ovim izborima, situacija se promenila. Radomir Nikolić ne da nije kandidat za gradonačelnika Kragujevca, već nije ni na listi, a prvo mesto na listi, izvesno i kandidata za gradonačelnika, povereno je Nikoli Dašiću, aktuelnom odborniku Skupštine grada i kumu Radomira Nikolića, van stranačkih okvira totalno nepoznatom kandidatu. Gledajući listu, jasno je da je nju sastavljao Radomir Nikolić što se vidi i po pozicijama kandidata, a i po tome što su na listi svi koalicioni partneri SNS-a u gradskoj vlasti. Tu su i bivše demokrate sada u stranci Rasima Ljajića, i “Slovaci”, poznatiji kao Vita i Maksa, i Vulinov Pokret socijalista i Karićeva stranka. Ovakav potez ide na ruku konkurentoj listi, tj. Veroljubu Stevanoviću, jer svi koji su vršili vlast u prethodne četiri godine sem SPS-JS koalicije su na ovoj listi, to jest grupisali su se i laka su meta za “gađanje”. Još ako bi na izbore kroz grupu građana izašao Vladica Stojanović direktor Zavoda za zbrinjavanje odraslih “Male Pčelice”, pozicija vladajuće partije bi bila poprilično uzdrmana.

Utisak – Srpsku naprednu stranku u Kragujevcu centrala je pustila niz vodu, nemaju više potporu ni u porodici Nikolić i već se sada vidi da ako lokalna lista napravi gori rezultat nego republička (2014. – ta razlika je iznosila 14 hiljada glasova) lako se može desiti da vrh stranke potraži stabilnije rešenje za četvrti grad u Srbiji. 

Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu

Lista bivšeg gradonačelnika, sa dominantnom prepoznatljivošću u biračkom telu (iznad 98%) glavni je konkurent vladajućoj stranci. U koaliciji su, takođe, i Gradski odbor SPO-a i Bolja Srbija Dragana Jovanovića iz Topole. Prvi su krenuli sa kampanjom, krenulo je to malo traljavo, bazirajući se uglavnom na predstavljanju rezultata vladavine Veroljuba Stevanovića od 2004. – 2014. što je bio put u poraz na izborima 2016. godine. Međutim, brzo se prešlo iz tog defanzivnog u ofanzivni tip kampanje.  Sada kampanja izgleda vrlo dobro, umiveno, krenuli su u predstavljanje čak 100 projekata čiju realizaciju obećavaju u naredne četiri godine. Sve ovo prati veoma dobra kampanja na internetu i društvenim mrežama, podignuta su dva portala namenski za kampanju www.100projekata.rs i www.verko.rs, a vidi se i profesionalna produkcija. 

Utisak – Uspeh ove liste, a to je svakako pobeda na izborima zavisiće od nekoliko faktora. Pre svega od vidljivosti, to jest koliko će njihovi materijali, programi i ideje stići do birača i koliko će biti angažovani u “pešačkoj kampanji”. Jedino što im je izgleda nesporno, to su potezi vladajuće stranke koji im svakako idu u prilog. 

Koalcija SPS – JS

Ova koalicija, takođe, na izbore izlazi sa pozicije lokalne vlasti, ali uz mnoge probleme koji su ih pratili skoro celi mandat. Tek što je vladajući dvojac Ivica Momčilović – Mija Nikolić “odbranio” stranku od starije ekipe na čelu sa Obrenom Ćetkovićem, bukvalno je buknuo sukob na relaciji zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović – odbornik dr Miladin Bošković, a sve uz dominantan uticaj mr Đorđa Kosanića, potpredsednika Jedinstvene Srbije, koji je pucao na mesto kandidata za gradonačelnika ove koalicije. I u samoj Jedinstvenoj Srbiji nisu cvetale ruže, tamo je već pomenuti Kosanić političkim žargonom rečeno “očistio” oca i sina Uroševiće, Radišu predsednika Gradskog odbora i njegovog sina Nikolu, pomoćnika gradonačelnika za sport. Ova dvojica svoju političku sreću nastavljaju da traže u Gradskom odboru baš SPS-a. Baveći se svojim problemima, ušuškani u jaku vlast Srpske napredne stranke, dočekuju ove izbore, tako da su im koaliciju pravile centrale, iz koje je poslata i Slavica Đukić Dejanović, aktuelna ministarka koja će svojom kandidaturom pokušati da konsoliduje redove i namakne onaj procenat koji će im omogućiti da i dalje učestvuju u vlasti. 

Utisak – Ukoliko se brzo ne uozbilje i mobilišu svoje tradicionalno biračko telo, mogu se i u izbornom danu desiti problemi, kao i na predaji izborne liste koja im je u prvom pokušaju odbijena zbog brojnih tehničkih nedostataka. 

Slađan Rakić – Alternativa

Lista nastala spajanjem Rakićeve Grupe građana “Kragujevačka inicijativa” koja je za malo ostala ispod cenzusa 2014. godine i  udruženja Nova snaga, koja u aktuelnoj Skupštini grada participira sa jednim odbornikom Nikolom Nešićem. Slađana Rakića građani Kragujevca poznaju uglavnom kao odbornika koji se najviše bavio uređenjem Eko parka u naselju Ilina voda, koji je u periodu vlasti Veroljuba Stevanovića, kada je Slađan Rakić imao na raspolaganju više desetina radnika koje je grad plaćao preko Centra za socijalni rad, doživeo renesansu. Naravno, sav uspeh je pripisan tada odborniku Demokratske stranke Rakiću, dok dolaskom Radomira Nikolića na vlast, za koga 24.10.2014. glasa i Slađan Rakić grad prestaje sa finansiranjem ovog parka i on biva zapušten, a entuzijazam stanovnika ovog naselja i samog Rakića zamire sve do ove kampanje.  

Utisak – Agresivni na društvenim mrežama, sem Eko parka nismo do sada čuli neke ideje koje izlaze iz zone paušalnih – razvijaćemo i selo i grad, borićemo se za mlade i ljude u srednjim godinama, želimo Lepenicu u kojoj može da se peca... Dalji tok kampanje definisaće njihove domete.

POKS 

Partija nastala izlaskom iz SPO Vojvođanskog dela stranke i dela funkcionera iz centralne Srbije. U Kragujevcu ga vodi Mirko Čikiriz, aktuelni državni sekretar Ministarstva pravde, tako da opozicioni karakter ove stranke pada u vodu. Okupili su jedan deo aktivista Srpskog pokreta obnove i Zajedno za Šumadiju i na njihovom radu, kao i na glasovima monarhista, će pokušati da uđu u Skupštinu grada.

Utisak – Kao partija kojoj je dominantna tema uspostavljanje monarhije, tu priču ne mogu da rade na lokalnom nivou, i ako ne predstave neki ozbiljan lokalni program, imaće problem sa prelaskom cenzusa. Ako se domognu cenzusa, siguran su partner SNS-a u formiranju vlasti.

Ovo bi ukratko bio pregled učesnika izborne kampanje 2020., koje je do sada Gradska izborna komisija proglasila. U sledećim tekstovima baviću se isključivo onim stvarima koje vidimo u izbornoj kampanji, kao i komentarisanjem predizbornih programa svake liste ponaosob, ukoliko ih sve budu i imale. 

Autor: Bojan Stojadinović