InfoFoto: Printscreen - N1

Stojković podneo ostavku na mesto profesora kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka

Autor: InfoKG
08:00 | Četvrtak, 09 12 2021

Srpski genetičar Miodrag Stojković saopštio je da je podneo ostavku na mesto redovnog profesora Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, piše N1.

Ma koliko jedno oko bilo tužno, drugo ne prestaje da se osmehuje“, napisao je Stojković na Twitteru.

On je objavio i obrazloženje zbog čega odlazi sa mesta profesora koje je uputio rektoru Univerziteta u Kragujevcu Nenadu Filipoviću i dekanu Fakulteta medicinskih nauka Vladimiru Jakovljeviću.

Stojković, između ostalog, navodi da je razlog ostavke odluka o promeni finansiranja opreme i rada Centra za istraživanje matičnih ćelija i Banke matičnih ćelija.

Tom odlukom se značajno odstupa od realizacije Projekta odobrenog i od Vlade Srbije, a kojom direktno utičete na funkcionalnost i ostvarivanje ciljeva. Sigurno vas ne treba podsećati da je zahvaljujući meni Kragujevac dobio projekat i centar, ali vaša odluka i odstupanje od projekta je i odstupanje od principa dobre Uprave – isključili ste konzistentnost, komunikaciju, nepristrasnost i odsustvo zloupotrebe položaja“, naveo je Stojković u obrazloženju.

Miodrag Stojković jedan je od najpriznatijih srpskih genetičara. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1996. godine na Veterinarskom fakultetu u Minhenu u oblasti embriologije i biotehnologije.

Bavi se naučnim radom iz oblasti genetike i profesor je na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, gde je i šef katedre za humanu genetiku. Jedan je od prvih naučnika u Evropi koji zajedno sa prof. Ekhardom Volfom i dr. Valerijem Zakhartčenkom počinje intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja.

Osnivač je specijalne bolnice za lečenje steriliteta Spebo u Leskovcu. 

Izvor: N1