InfoFoto: Twitter

Stojković: Rok za izgradnju Centra za matične ćelije u Kragujevcu probijen za više od dve godine (FOTO)

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 21 08 2019

Poznati genetičar Miodrag Stojković naveo je da se u svetu značajno ulaže u centre za matične ćelije, dok je rok za završetak Centra za matične ćelije u Kragujevcu „probijen za više od dve godine“.

Stojković je na Tviteru objavio da je „Bajer“ za milijardu dolara kupio kragujevačku firmu koja se bavi matičnim ćelijama.

On je podsetio da je rok za završetak radova na izgradnji Centra u Kragujevcu bio april 2017.

Stojković je objavio i fotografiju na kojoj se vidi gradilište Centra za matične ćelije u Kragujevcu nedaleko od zgrade Rektorata koje je zaraslo u travu, dok je ograda oko gradilišta polusrušena.

Inicijatori izgradnje Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu bili su genetičar Miodrag Stojković i nekadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević. Trebalo je da Centar obuhvati tri jedinice: nastavnu, naučnu i onu koja bi trebalo jedno i drugo da spoji i prevede u nove terapije za lečenje bolesti.

Kako je u februaru ove godine pisala „Politika“, Evropska investiciona banka, finansijer projekta, dala je poslednji rok za završetak objekta – decembar 2020. godine.

Pre tačno godinu dana prilikom posete ministra prosvete i nauke Mladena Šarčevića kragujevačkom Univerzitetu bio je najavljen nastavak izgradnje „posle dužeg zastoja“.

Kako su tada preneli mediji, nastavak gradnje su dogovorili ministar Šarčević, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i vršilac dužnosti rektora Nenad Filipović.

RTS je tada objavio da bi istraživački centri u Kragujevcu, za čiju izgradnju i opremanje je država obezbedila 14 miliona evra, trebalo da budu završeni naredne godine.

Kamen temeljac za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu u okviru kojeg je i Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banka za matične ćelije položio je 25. januara 2016. tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: Danas/Beta
Foto: Tviter

Izvor: Danas/Beta