Info

Štrajk u Fiatu: Stigla podrška iz Torina, Švedske i Slovenije, štrajkači traže da se država uključi u pregovore

Autor: Branko Vukašinović
11:30 | Utorak, 04 07 2017

Zaposleni u komapniji “FCA Srbija” su već šest dana u generalnom štrajku, a zbog toga i većina kooperantskih firmi ne radi. S obzirom na to da poslodavac još uvek nije započeo pregovore o zahtevima štrajkača, predstavnici sindikata pozivaju državu, kao vlasnika trećine kapitala, da se uključi, kako bi problem bio rešen. Štrajk radnika "Fiata" podržale su njihove kolege iz fabrike u Torinu, ali i sindikati iz Švedske i Slovenije. 

"Vrlo je važno da kažemo da smo sada za vreme vikenda dobili podršku od kolega iz Italije, naročito od gospodina Đanija Aliotija iz CISL-e, sindikata iz "Fiata" koji je jednostavno i objavio da je to jedna mučnina u evropskom sindikatu i sindikatu Italije kada se tako nešto dešava, da radnici kažu da su preopterećeni i da je njihova zarada mala. Pored kolega iz Italije, imamo podršku iz Slovenije, okolnih zemalja pa čak i podršku sindikata VOLV-a iz Švedske”, izjavio je za RTV predsednik Samostalnog sindikata u Fiatu i Štrajkačkog odbora, Zoran Marković. 

Prema Markovićevim rečima podrška je izostala od suvlasnika fabrike, odnosno države, koja ima 33 odsto učešća. Štrajkači traže od Vlade Srbije, ali i od lokalne samouprave, da se uključe u rešavanje problema. 

U kragujevačkoj fabrici oko 2.000 radnika štrajkuje i neće odustati dok im svi zahtevi ne budu ispunjeni. Zaposleni od poslodavca traže povećanje bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, prijem novih radnika ili drugačiju organizaciju rada, nadoknadu troškova zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza, kao i isplatu i povećanje bonusa efikasnosti za 2017. i 2018. godinu.