Info

ŠTRAJK u “Vodovodu” (FOTO)

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 29 07 2019

Deo zaposlenih u Javno-komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” od danas je stupio u štrajk, prvenstveno zbog, kako kažu, niskih zarada, uz poštovanje minimuma procesa rada. Predstavnici tri sindikata ovog preduzeća najavljuju da će sutra nastaviti pregovore, započete krajem prošle nedelje, sa čelnicima grada, kako bi se pronašlo najbolje rešenje. Sindikalci i menadžment “Vodovoda”, kao i gradski čelnici naglašavaju da zbog štrajka nije ugroženo vodosnabdevanje u Kragujevcu i da građani nemaju razloga za brigu.  

Odlukom Sindikata zaposlenih u JKP “Vodovod i kanalizacija”, Nezavisnost i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata od jutros je deo zaposlenih u ovom preduzeću u štrajku. Sindikalci su štrajk najavili još prilikom protesta koji su organizovali početkom ovog meseca, kada su svoje zahteve predali u Gradskoj upravi. Dodaju i da će poštovati minimum procesa rada.

Prema rečima predsednika Sindikata zaposlenih u JKP “Vodovod i kanalizacija”, Branka Petrašinovića, najveći problem su niske zarade, koje se, kako kaže, nisu menjale od oktobra 2014. Zbog toga štrajkači traže da se potpiše poseban kolektivni ugovor za komunalce Kragujevca i da se reši problem niskih zarada. 

Predstavnici tri sindikata u “Vodovodu” prošle nedelje su započeli pregovre o ispunjenju ovih zahteva, kako kažu, u okviru zakonskih mogućnosti, sa predstavncima lokalne samouprave. 

Kako je dogovoreno sa predstavnicima osnivača JKP “Vodovod i kanalizacija” sutra nastavljamo pregovore. Dajmo šansu pregovorima i mirnom rešenju, kako bi se štrajk što pre okončao i očekujemo da druga strana pokaže volju da se što pre postigne dogovor i potpiše sporazum”, izjavio je za InfoKG Petrašinović.    

Iz lokalne samouprave poručuju da traže način da se problem prevaziđe. 

Osnovni problem je zakonska regulative koja cenu rada drži na nivou sa kraja 2014. godine. Videćemo, radi smo i spremni da pomognemo u svemu što je realno moguće, a u skaldu sa zakonom. Krenuli smo da razgovaramo i siguran sam da ćemo naći neko rešenje”, izjavio je za RTK zamenik gradonačelnika, Ivica Momčilović.   

Direktor “Vodovoda”, Nebojša Jakovljević smatra da štrajk nije opravdan i da je preduzeće učinilo sve da do štrajka ne dođe. 

Štrajk nije ni način, ni put da se problem reši. Zakoni se ne menjaju u štrajku, niti na ulici, nego u Skupštini Srbije. Do nezadovoljstva je došlo zbog toga što su sindikati na republičkom nivou ispregovarali višu cenu rada, koja ne može da se ispoštuje zbog važećeg zakona. Vidim rešenje u razumnim pregovorima sa nadležnima i u određivanju rokova”, rekao je agenciji Beta Jakovljević. 

Dodaje da su zarade u "Vodovodu" redovne i da se isplaćuju i nekoliko dana pre roka. Objašnjava i da prosečna zarada u ovom preduzeću iznosi oko 36.000 dinara, a da se sastoji od minimalca od 27.300 uz dodatak toplog obroka i regresa, a porezi i doprinosi se plaćaju na taj ukupan iznos.

Ono u čemu su složni i sindikalci i menadžment “Vodovoda” i gradski čelnici jeste da zbog štrajka nije ugroženo vodosnabdevanje u Kragujevcu i da građani nemaju razloga za brigu.

Izvor: InfoKG, Beta, RTK

Galerija slika