InfoFoto: N1

ŠTRAJK upozorenja u kompaniji "Fiat Plastic"

Autor: Branko Vukašinović
10:30 | Ponedeljak, 11 02 2019

U kompaniji Fiat Plastic, nekadašnjoj “Magneti Marelli”, održan je štrajk upozorenja u četvrtak, 7. februara, zbog nepoštovanja postignutih dogovora između sindikata i komapnije, kao i niza neskrivenih pokušaja razbijanja sindikalne organizacije od strane poslodavca. To je saopšteno iz Samostalnog sindikata “Magneti Marelli”.

Već duže vreme tinja sukob zbog nezakonito sporvedenih pregovora o novom kolektivnom ugovoru, donošenja pravilnika o radu koji nije u skladu sa zakonom, kao i zbog neregularnih uslova rada u proizvodnoj hali pri ekstremnim temperaturama. Pravilnikom sprovođenja zakonom zagarantovanog prava na štrajk, došlo je do krajnje neprimerenog pritiska na radnike od strane poslodavca, oličenog u direktoru proizvodnje, što je ozbiljno kršenje zakona o štrajku, o čemu je podneta prijava inspekciji rada u Kragujevcu”, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata “Magneti Marelli”. 

Iz ove sindikale organizacije poručuju da će štrajk biti nastavljen i tokom ove nedelje ili dok poslodavac ne vrati svoje poslovanje, odnosno, kako kažu, odnos prema svojim zaposlenima, u zakonske okvire. 

Podsetimo, kompanija “FCA Srbija” zvanično je od 1. maja prošle godine postala stopostotni vlasnik firme "Magneti Marelli" koja u Kragujevcu proizvodi branike za automobil "Fiat 500L". Međutim, u medijima se krajem oktobra 2018. pojavila informacija da kompanija “Fiat Chrysler Automobili” prodaje svoju filijalu za proizvodnju auto-delova “Magneti Marelli” japanskom dobavljaču auto-delova “Kalsoni Kanseji korporejšen” za sedam milijardi dolara, kao i da će novi naziv biti “Magneti Marelli CK Holdings”. Za sada je nepoznato šta je bilo sa ovom prodajom.