InfoFoto: Printscreen - TV Prva i www.minrzs.gov.rs

Štrajkački odbor Fiat Plastic-a traži hitan sastanak sa ministarkom

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Četvrtak, 17 06 2021

Štrajkački odbor “Fiat Plastic-a” uputio je otvoreno pismo ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević i zatražio hitan sastanak sa njom, kako bi se uključila u rešavanje problema u ovom preduzeću. U otvorenom pismu se navodi da radnici preduzeća “Fiat plastic” vode četvrti štrajk zbog niskih zarada i stalnog kršenja radnog zakonodavstva od strane poslodavca.

U toku štrajka, poslodavac je uputio trinaest zaposlenih, među kojima i sve članove Štrajkačkog odbora na plaćeno odsustvo. Na plaćeno odsustvo smo upućeni usmenim obaveštenjem, bez donošenja pisanih rešenja, što je takođe kršenje Zakona o radu. Juče je predsedniku Štrajkaškog odbora i njegovom zameniku, zabranjen ulaz u fabriku i ako se štrajk u tom vremenu odvijao. Tokom trajanja štrajka „Fijat plastik“ je izmestio deo mašina u „Fijat“ i pozvao druge radnike da rade za tim mašinama, što smatramo da je takođe kršenje Zakona o štrajku. Poslodavac nam nikada nije dostavio Pravilnik o radu, već nam je nudio da potpišemo Кolektivni ugovor, koji nije hteo da nam dostavi, što je jedinstven slučaj”, navodi se u otvorenom pismu upućenom ministarki Dariji Kisić Tepavčević. 

Štrajkački odbor pozvao je ministarku da se što pre uključi u rešavanje problema i obezbedi poštovanje Zakona i radničkih prava.