InfoFoto: Glas Šumadije

Štrajkački odbor: Ministarka obećala da će se uključiti u rešavanje spora sa fabrikom “Fiat plastic”

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 22 06 2021

Predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike “Fiat plastic”, čiji radnici štrajkuju od februara, zadovoljni su razgovorom sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević koja im je obećala da će se uključiti u rešavanje spora sa poslodavcem, piše Agencija Beta.

Član Štrajkačkog odbora Bojan Božović je posle sastanka rekao Agenciji Beta da su u Ministarstvu rada izrazili volju da se reše problemi uz uključivanje Ministarstva i lični angažman ministarke Kisić Tepavčević.

Sastanak je održan na poziv ministarke rada kojoj je Štrajkački odbor prošle sedmice uputio otvoreno pismo u kome je izrazio očekivanje da se uključi u rešavanje problema kršenja radničkih prava.

Na sastanku su, kazao je Božović, osim ministarke učestvovali načelnici Inspekcije rada i Agencije za mirno rešavanje sporova, pomoćnik ministra i stručnjaci za radno pravo.

Ministarka je obećala da će da kontaktira fabriku “Fiat plastic” u cilju rešavanja spora. Ne znamo tačno na koji način će problemi biti rešavani, ali ćemo o tome, kazali su nam, biti obavešteni pošto bude obavljen razgovor sa poslodavcem”, rekao je Božović.

On je rekao da je na sastanku izraženo čudjenje zato što je, kako su ocenili, nastao “veliki problem zbog malo para”.
Predstavnici Štrajkačkog odbora su ukazali na to da vode četvri štrajk zbog niskih zarada i stalnog kršenja radnog zakonodavstva od strane poslodavca.

Štrajk u fabrici “Fiat plastic” je počeo zbog smanjenja regresa početkom godine i sa zahtevom radnika da se vrati na nivo iz 2020. godine, kao da i odsustvo bude plaćeno 65 odsto.

Tokom štrajka dodat je i zahtev da poslodavac vrati mašine za proizvodnju branika za 500L koje je usred obustave rada premestio u sestrinsku kompaniju FCA Srbija.

Traži se i vraćanje na posao 13 radnika koji su poslati na prunudni odmor “bez pisanog rešenja”, a među kojima su i članovi Štrajkačkog odbora. 

Agencija Beta podseća da je prošle srede predsedniku Štrajkačkog odbora i njegovom zameniku zabranje ulazak fabriku. 

Izvor: Agencija Beta, mediji