Info

Studenti Ekonomskog zavrnuli rukave - Nadležni: Broj vakinisanih raste, novozaraženih se smanjuje

Autor: Branko Vukašinović
14:30 | Ponedeljak, 15 11 2021

Sa ciljem da se poveća broj vakcinisanih protiv Korona virusa među mlađom populacijom na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu organizovana je imunizacija studenata. 

Nadležni poručuju da raduje to što se u Kragujevcu u poslednje dve nedelje broj vakinisanih povećava, a novozaraženih smanjuje.  

U srcu Šumadije je do sada od 16.000 mladih, starosti između 18 i 25 godina, 20 odsto njih vakcinisano protiv Korona virusa. Uvođenje kovid propusnica dovelo je do toga da se taj procenat iz dana u dan povećava. Studenti ne kriju da je to jedan od razloga zbog kog su se odlučili da zavrnu rukave.  

Prosto smo ograničeni sa kretanjem, putovanjima i našim svakodnevnim aktivnostima. Smatram da smo u najboljim godinama i da ne treba sebi da dozvolimo da sedimo kući“, rekla je studentkinja Zorica Nedić.  

Nije mi bilo teško da se odlučim. Pozvao bih sve studente da se odazovu vakcinaciji“, kaže student Stefan Mijanović. 

To jeste svakako drupštveno odgovorno. Iskreno, ranije nisam, jer nemam nikoga u svojoj okolini da spada u ugroženu grupu“, izjavila je studentkinja Emilija Davinić.

Da na svom fakultetu prime vakcinu, akademcima je omogućio Studentski parlament kragujevačkog Ekonomskog fakultet.   

Ovo je druga akcija koju organizujemo. Siguran sam da je, pogotovo novim studentima lakše i prepoznatljivije mesto fakultet nego ostali vakcinalni punktovi i mislim das mo im dosta olakšali time što smo organizovali na fakultetu”, rekao je predsednik Studentskog parlamenta Ekonomskog fakulteta, Ognjen Obradović. 

Pored studenata, vakcinu su na Ekonomskom fakultetu primili pojedini profesori i asistenti. 

Smatram da bi svi fakulteti trebalo da organizuju ovakve akcije, da pokrenemo studentsku populaciju, odnosno mlade od 18 do 30 godina, gde je najmanji procenat vakcinisanih, kako bi i oni zaštili sebe i druge”, izjavio je dekan Ekonomskog fakulteta, Petar Veselinović.

Na dnevnom nivou u Kragujevcu se vakciniše oko 1.000 građana, od kojih više od 100 primi prvu dozu. 

 “Ono što nas raduje to je porast broja prvih doza. To su osobe ispod 40 godina. Imamo i student i mlađu populaciju koja radi u ugostiteljskim objektima”, poručuje doktorka Gordana Šunjević iz Doma zdravlja Kragujevac

U Kragujevcu je do sada protiv Korone vakcinisano 85.500 građana. Od tog broja, drugu dozu je primila 81.000, a buster gotovo 37.000 Kragujevčana.