InfoFoto: kg.ac.rs - Univerzitet u Kragujevac

Studenti kragujevačkog Univerziteta na praksi u GRADSKIM UPRAVAMA

Autor: InfoKG
14:30 | Ponedeljak, 27 03 2023

Studenti kragujevačkog Univerziteta, njih dvadesetak, od danas do 25. aprila, pohađaju stručnu praksu u gradskim upravama u Kragujevcu. Nakon toga, studentima će biti uručene potvrde o obavljenoj praksi.
 
U okviru programa Studentske stručne prakse u javnoj upravi, koji se drugu godinu zaredom realizuje na inicijativu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave od danas su student Univerziteta u Kragujevcu na praksi u ovdašnjoj Gradskoj upravi. 

Stručnu praksu u trajanju od 80 časova ove godine pohađa ukupno 21 student kragujevačkog Univerziteta i to: po sedam studenata Pravnog i Ekonomskom fakulteta, četiri studenta Fakulteta inženjerskih nauka i po jedan student Prirodno-matematičkog, Agronomskog i Fakulteta tehničkih nauka. 

“Osnovni cilj ovog programa prakse je da studenti stečena teorijska znanja nadograde praktičnim znanjima i upoznaju sa funkcionisanjem javne uprave i u budućnosti, kao deo procesa rada, svojim idejama budu pokretači promena u radu gradskih uprava”, rekao je pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, Stefan Jovanović.  

“Priliku da pohađaju praksu u Gradskoj upravi dobili su najbolji među studentima koji su za praksu bili zainteresovani i verujem da će tokom prakse svoja znanja nadgraditi novim znanjima, koja će im biti od značaja prilikom budućeg bavljenja strukom i pronalaska zaposlenja”, izjavio je generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu, Marko Lukić.  

Program Studentske stručne prakse u javnoj upravi realizuje se na osnovu Sporazuma o podršci javne uprave visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2022/2023. godinu, čiji su potpisnici Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i državni univerziteti u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru. 

Kroz ovaj program u 2023. godini praksu u organima javne uprave obavlja ukupno 26 studenata. Pored studenata koji će praksu obaviti u gradskim upravama u Kragujevcu, svoja vrata studentima otvorili su i Uprava carina – Carinarnica Kragujevac, Gradska uprava u Kraljevu i Užicu i Ministarstvo državne uprave i lokalna samouprave – Odsek upravne inspekcije Smederevo, u kojima će praksu obaviti ukupno 5 studenata. 

Po završetku programa prakse, studentima će biti uručene potvrde o obavljenoj praksi, koje potpisuju mentor i supervizor.