Info

SuanPan metoda mentalne aritmetike neprocenjiva u obrazovanju dece

Autor: Jovana Mladenović
12:44 | Utorak, 23 08 2016

U klasične školske programe dobro bi bilo uvesti SuanPan metodu mentalne aritmetike, koja je, i pored svih informatičkih i kompjuterskih dostignuća, neprocenjiva za razvoj i obrazovanje dece, smatraju stručnjaci. Ovaj metod učenja od septembra će biti dostupan u Kragujevcu.

Za stručno mišljenje konsultovali smo dr Zlatu Đurić, docenta predmetne oblasti Matematika u ekonomiji, Poslovna ekonomija i menadžment na Osnovnim akademskim studijama, koja nam je ukazala na prednosti SuanPan metode iz ugla profesora i roditelja.

"Bila sam nezadovoljna postojećim sistemom obrazovanja dece, ali ujedno i nemoćna da bilo šta radikalno promenim. Upravo zbog toga sam bila oduševljena informacijom da se otvara škola za SuanPan mentalnu aritmetiku u Kragujevcu. Iako, u prvi mah, nisam bila informisana o programu i metodi rada, zazvučalo mi je kao nešto sasvim drugačije i kvalitativno bolje od postojeće ponude. Sada, kada sam i na internetu spoznala cilj i svrhu SuanPan metode, ostaje duboka tuga što to nisam mogla ponuditi svojoj deci. I ne samo ponuditi, već i nametnuti, jer mislim da je to nešto najsvrsishodnije čime sam mogla upotpuniti njihov slobodan hod. Iz ove perspektive, ka prošlosti i ka budućnosti, ne očekujući više neke neophodne, radikalne promene školskih programa, nadam se samo uvođenju ove metode mentalne gimnastike u predškolsko osposobljavanje dece", kaže dr Zlata Đurić.

Ona objašnjava da računaljka abakus, kao instrument i aritmetika kao osnova imaju dalekosežniji cilj povezivanja sinapsi i mentalnog razvoja dece, njihove koncentracije, inteligencije i pre svega kreativnosti, a to je ono što će im na predstojećim stazama obrazovanja i usavršavanja mnogo više značiti od onoga što im prosvetni radnici mogu ponuditi kroz prenaporne školske programe koji se moraju realizovati.

Kragujevčani imaju sreću da su dobili Obrazovni centar “Logikids”, prvu školu “SuanPan” mentalne aritmetike u gradu, a u toku je upis dece uzrasta od 5 do 14 godina, dok nastava kreće od septembra. Obrazovni centar “Logikids” nalazi se u Stambeno - poslovnom objektu “Smallville”, u ulici Bulevar kraljice Marije 54. Roditelji koji su zainteresovani da decu upišu u “Logikids” sve informacije mogu dobiti na sajtu www.logikids.rs ili pozivom na brojeve telefona 062/292-000; 062/293-000; 062/294-000.