InfoFoto: Printscreen/YouTube - FCA Serbia

Šumadija ima najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji, težak 2,9 milijardi evra

Autor: InfoKG
15:10 | Četvrtak, 18 01 2018

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, regionalno posmatrano, ostvarila je tokom prošle godine najveći spoljno-trgovinski suficit u Srbiji, izjavio je za agenciju Beta direktor ovdašnje Regionalne privredne komore, Predrag Lučić. Dodaje da je ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede ovog okruga do kraja novembra 2017. iznosila 2,9 milijardi evra. 

Iz Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga poručuju da je do kraja novembra prošle godine ostvaren izvoz u vrednosti od 1,6 milijardi evra, a uvoz od 1,3 milijarde evra. 

Najveći rast izvoza ostvaren je kod izvoza mašina i delova mašina, delova šinskih vozila, nameštaja i delova za sedišta i proizvoda od plastičnih masa. Glavni izvozni proizvodi su drumska vozila, delovi i pribor, setovi provodnika i kablovi, proizvodi od plastičnih masa, nameštaj i delovi sedišta, mašine, delovi mašina, kalupi, proizvodi od gvožđa i čelika, piše Beta.  

Iz Šumadije i Pomoravlja se tokom 11 meseci 2017. izvozilo u 85 zemalja sveta. Najveći deo izvoza išao je u Italiju, zatim u Nemačku, Slovačku, Češku, Bosnu i Hercegovinu, Rumuniju, Crnu Goru, Sloveniju, Poljsku i Rusiju.  

Najveći uvoz ostvaren je takođe iz Italije, a zatim slede Poljska, Nemačka, Rumunija, Koreja, Turska i Kina.  

Najveći suficit ostvaren je u razmeni sa Italijom, Nemačkom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama. 

Izvor: N1