InfoFoto: Arhiva

“Super kompjuter” stiže u Državni data centar: Kragujevac postaje centar infrastrukture za veštačku inteligenciju u Srbiji

Autor: InfoKG
19:40 | Sreda, 27 10 2021

Državnom data centru uskoro će biti isporučen „Super kompjuter“ i tada će Kragujevac postati centar infrastrukture za veštačku inteligenciju u Srbiji. To je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom posete Kragujevcu. 

”Super kompjuter” je danas stigao na granicu, ali će nam biti potrebno oko mesec dana dok ga isporučimo i ugradimo u Državni data centar. To je neverovatno važno za Kragujevac i za Srbiju, kao i za mlade ljude i razvoj instituta i naučno-tehnoloških parkova u zemlji”, rekla je Brnabić.

Verujem da ćemo do kraja novembra, početkom decembra, biti tu da pustimo u rad pomenuti kompjuter”, istakla je premijerka i najavila da će do kraja prvog kvartala sledeće godine biti završena i druga faza Državnog data centra.

Budući da je reč o prvom Državnom data centru u Srbiji i jedinom u ovom delu Evrope, sada se radi studija o tome kako toplotu, koja se generiše zbog rada svih servera, iskoristiti za grejanje u Kragujevcu”, rekla je predsednica Vlade, pri čemu je izrazila uverenje da će to biti jedan od najinovativnijih projekata u ovom delu Evrope. 

Izvor: Vlada Republike Srbije