InfoFoto: Ilustracija

Suzbijanje krpelja na javnim zelenim površinama

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Ponedeljak, 02 07 2018

Akcija tretiranja zelenih površina protiv krpelјa, druga po redu, biće izvedena sutra u prepodnevnim satima na teritoriji grada Kragujevca, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni. 

Akcijom će biti obuhvaćene zelene površine kod jezera Bubanj, u Velikom parku, Šumaricama, Ilinoj vodi, Pivarskom parku, na gradskim skverovima (kod Skupštine grada, "Zlatna ruža", "Sokolana", "Nova kolonija"), kao i u naseljima Centralna radionica, Bagremar, Aerodrom, Vašarište, Ljubine livade...

Tretiranje će biti izvedeno uređajima sa zemlјe, sredstvom koje je bezopasno za lјude, tako da nikakve posebne mere predostrožnosti neće biti potrebne. Pčelari se upozoravaju da budu u pripravnosti, jer preparat može nepovolјno delovati na pčele. 

Iz Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu preporučuju građanima da u cilјu izbegavanja uboda krpelјa da ne borave u visokoj travi na neuređenim površinama, koriste repelente, odnosno kreme, sprejeve i tablete čija je uloga odbijanje insekata od ljudske kože, odeću sa dugim nogavicama i rukavima i da temelјno pregledaju celu površinu tela nakon svakog boravka u prirodi.

U slučaju uboda krpelјa potrebno ga je stručno i bezbedno ukloniti iz kože i to što pre. Iako verovatnoća prenosa infekcije nije velika, ona raste sa povećanjem dužine boravka krpelјa u koži. Krpelјe treba ukloni u zdravstvenoj ustanovi, na nivou primarne zdravstvene zaštite. Nakon stručnog uklanjanja krpelјa u zdravstvenoj ustanovi, ne koristiti lekove (posebno ne antibiotike u kratkom vremenskom periodu 3 do 7 dana nakon uboda kako se često savetuje), već mesto uboda treba pratiti i ako se u periodu od 5 do 30 dana od uklanjanja, javi okruglo pečatasto crvenilo promera preko 5 centimetara, neophodno je da se pacijent javi nadležnom infektologu radi određivanja terapije”, poručuju iz Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.  

Za akcije suzbijana komaraca i krpelja na teritoriji Kragujevca ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 835.000 dinara.