InfoFoto: pexels/pixabay

Sve o KOVID PROPUSNICAMA

Autor: Jovana Mladenović
14:46 | Subota, 23 10 2021

U ugostiteljskim objektima, odnosno njihovom zatvorenom delu, uključujući i sale za proslave, nakon 22 sata od večeras će moći da borave samo lica sa kovid propusnicama. Kažnjavanje za nepoštovanje ove mere počeće u ponedeljak, dok vikend ostaje kao period uhodavanja. Kazne se kreću u rasponu od 5.000 do 300.000 dinara. Šta su kovid propusnice i kako do njih, podsetite se u nastavku teksta.

Šta sve može biti kovid propusnica?

- dokaz o vakcinaciji, tj. potvrda o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine, koja nije starija od 210 dana kada je u pitanju druga doza
- negativan PCR test ne stariji od 72 sata
- negativan antigenski test ne stariji od 48 sati (Kada je reč o antigenskom testu, tokom vikenda će biti odlučeno da li će se za kovid propusnicu prihvatati oni urađeni u privatnim laboratorijama, zato što pojedine koriste i neke antigenske testove koji nisu u skladu sa standardima EU. Detaljnije OVDE.)
- dokaz o preležanom kovidu u okviru 7 meseci
- prisustvo dovoljne količine antitela, što će takođe morati da bude dokazano testiranjem i to samo u laboratoriji INEP-a (Institut za primenu nuklearne energije Srbije).

Kako se kontroliše validnost kovid propusnice?

Kovid redar će skenirati QR kod, koji pokazuje da li je sertifikat validan. Sertifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu, preko mobilnog telefona.

Kako da pribavim kovid propusnicu?

Bilo koji od podataka koji se traži za kovid propusnicu zapravo je sadržan u digitalnom zelenom sertifikatu. Uputstvo za njegovo dobijanje postoji na portalu eUprava, ili se ove potvrde mogu preuzeti na određenim poštanskim šalterima.

Detaljno uputstvo za pribavljanje kovid propusnice čitajte OVDE.

Kolike su kazne za nepoštovanje ove mere?

Za nepoštovanje mere o kovid propusnicama predviđene su sledeće kazne: 300.000 za pravno lice, 150.000 za preduzetnika, 50.000 za odgovorno lice u objektu, 30.000 dinara za kovid redara, a 5.000 za gosta bez kovid propusnice.

Oko 2.400 inspektora svih 46 inspekcija u Srbiji biće u ekipama koje će kontrolisati poštovanje ove mere.