Info

Sve više mladih u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja, izleči se nešto više od trećine

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Sreda, 30 01 2019

Savetovalište za odvikavanje od pušenja u Kragujevcu iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate i sve više mladih ga posećuje. Od ukupnog broja pacijenata 37 odsto uspešno prođe odvikavanje od pušenja. 

U Srbiji trenutno ima oko 2,5 miliona pušača.

Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, ove godine biće obeležen pod sloganom “Zaštitimo se od duvana”. Aktivnosti koje će tim povodom biti organizovane u Kragujevcu imaju za cilj da upozore javnost na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganje duvanskom dimu, naročito po zdravlje dece i mladih.

Svaki deseti učenik u Srbiji, starosti od 13 do 15 godina, puši cigarete.

U organizaciji Instituta za javno zdravlje Kragujevac, odnosno Savetovališta za odvikavanje od pušenja, sutra u gradskoj Tržnici u naselju Aerodrom od 10 do 12 časova zainteresovani građani će moći da dobiju savet ili obave testiranje nikotinske zavisnosti merenjem nivoa ugljen-monoksida. Isto testiranje vršeno je danas do 15 časova u Savetovalištu.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će više od 800.000 sadašnjih pušača prevremeno umreti ukoliko se ne primene snažnije mere kontrole duvana.

"Savetovalište za odvikavanje od pušenja iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate i sve više mladih nas posećuje. Beležimo podatak od oko 37 odsto odviknutih pacijenata na godišnjem nivou", rekao je Miloš Radosavljević, predstavnik Savetovališta za odvikavanje od pušenja Instituta za javno zdravlje.

Prema Zakonu o javnom zdravlju, gradovi i opštine imaju obavezu da usvoje Plan javnog zdravlja. Priprema ovog dokumenta za grad Kragujevac je u završnoj fazi, a njegovo usvajanje očekuje se do aprila ove godine. Kako je istakla dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kroz plan javnog zdravlja lokalna samouprava imaće još veće mogućnosti da utiče na javno zdravlje, a fokus će biti na edukaciji mladih i kampanjama protiv upotrebe duvana, alkohola, nargila i elektornskih cigareta, kaže doktorka Damnjanović.

Istraživanje ukazuje i da je 37 odsto učenika bar jednom probalo cigarete, a 43 odsto neki duvanski proizvod. Devet odsto mladih puši nargile, a šest odsto koristi elektronsku cigaretu.

"Svake godine realizujemo brojne preventivne aktivnosti koje se odnose na faktore rizika, a među njima i pušenje, koje je veliki faktor rizika za mnoge bolesti. Delujemo kroz individualni zdravstveno – vaspitni rad, kroz rad u malim i velikim grupama, i takav pristup ima određenog efekta, ali još uvek nedovoljno", istakla je prim. dr Nataša Nikolić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja.

U Srbiji trenutno ima oko 2,5 miliona pušača, a Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će više od 800.000 sadašnjih pušača prevremeno umreti ukoliko se ne primene snažnije mere kontrole duvana. Istraživanje ukazuje i da je 37 odsto učenika bar jednom probalo cigarete, a 43 odsto neki duvanski proizvod. Devet odsto mladih puši nargile, a šest odsto koristi elektronsku cigaretu. Prema podacima koje je objavio Batut, svaki deseti učenik u Srbiji, starosti od 13 do 15 godina, puši cigarete, što ukazuje na potrebu jačanja multisektorske saradnje u cilju zaštite zdravlja mladih.