InfoFoto: Facebook/Златара Филигран - Ilustracija

Sve više parova u Kragujevcu "staje na ludi kamen"

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 12 09 2022

Broj sklopljenih brakova u Kragujevcu od sredine prošle godine je u porastu, piše RTK. U 2021. sklopljen je 881 brak, dok je u ovoj godini već do avgusta više od 500 parova ozakonilo bračni život.

Rezervisani su termini za venčanja i za jesen, a matičari primećuju da se sve više venčanja obavlja na terenu, odnosno kao i pre korone matičari po pozivu mladenaca venčanja obavljaju u ugostiteljskim objektima gde se nastavljaju slavlja.

Sa druge strane, broj razvedenih brakova kreće se oko 300 na godišnjem nivou i primećeno je da se razvode i stariji supružnici.

Svečani salon u zgradi gradske uprave, višedecenijski simbol venčanja, iz vikenda u vikend ponovo ispunjavaju mladenci i zvanice, skoro identičnog broja kao i pre korone. Od sredine prošle godine, najpre oprezno, a sada sve opuštenije sklapaju se brakovi.

Da je pandemija samo privremeno promenila navike u pogledu slavlja i organizovanja venčanja, potvrđuju i matičari. Stiče se utisak da se život vraća u stare, opuštenije tokove. Broj zvanica na venčanjima se postepeno povećava, kao i planovi mladenaca, koji sve više žele prisustvo matičara na mestima gde se nastavljaju slavlja.

Među mladencima koji su sudbonosno „da“ izgovorili pred kragujevačkim matičarima ima i stranih državljana.

Oko deset odsto mladenaca čine građani Srbije koji su, ili rođeni u inostranstvu, ili su sklopili brak sa stranim državljanima. 

Nedavno je sklopljen brak između državljana Srbije i Palestine, a ima i onih sklopljenih između Kragujevčana sa državljanima nekadašnje eks Jugoslavije i to u značajnom procentu. 

Izvor: RTK