Info

Svečana sednica SG: Uručene Đurđevdanske nagrade i priznanja (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Petak, 06 05 2016

Svečana sednica lokalnog parlamenta na kojoj su uručene Đurđevdanske nagrade održana je u Staroj skupštini.

Svečanosti su prisustvovali ambasadori Palestine, Rumunije i Belorusije, predstavnici ambasade Rusije, delegacije gradova prijatelja i pobratima, narodni poslanici, predstavnici Univerziteta, verskih zajednica, pravosuđa, državnih institucija i organizacija, medija.

Nakon intoniranja himne Bože pravde u izvođenju Kragujevačkog pevačkog društva predsednik Skupštine grada Milan Urošević podsetio je da Đurđevdanskim svečanostima obeležavamo istorijsku odluku kneza Miloša, koji je na Đurđevdan 1818.godine, pre 198 godina, na Skupštini narodnih prvaka u manastiru Vraćevšnica odlučio da Kragujevac proglasi prvom prestonicom tek oslobođene građanske Srbije.

Gradonačelnik Radomir Nikolić rekao je da nije imao predstavu šta znači godina na čelu grada. “Nije me sramota da to priznam, kao što me nije bilo stid da mnoge od vas pozovem za pomoć, savet, uslugu. Danas vas, zbog toga što ste mi pomogli pomažući Kragujevcu, smatram prijateljima“, rekao je Nikolić je dodao da je prošlo najgore u finansijskoj konsolidaciji, da su nastavljeni neki projekti, neki novi su započeti i istakao da je cilj posao za naše ljude. Podsetio je da je svoja razmišljanja delio sa premijerom i da je on upravo u Kragujevcu i rekao: “Moramo vratiti Kragujevac na mapu značajnih evropskih industrijskih centara. Vlada će pomoći, a vi dajte sve od sebe“.

Godišnja priznanja grada Kragujevca, Đurđevdanske nagrade, za 2015. godinu uručene su dobitnicima.

U oblasti umetnosti nagradu je dobio Vladimir Jagličić za knjigu prevoda "Antologija ruske poezije XX veka" ("Srebrni vek", knjiga I i II), a u oblasti novinarstva Jelena Vuković za serijal emisija "Razmotavanje" emitovanih na RTV Kragujevac u 2015. godini i kratki film "Od ratne do kreativne industrije". Nagradu u oblasti obrazovanja poneo je Janko Šušterčič zbog nagrada i priznanja osvojenih na takmičenjima učenika srednjih i osnovnih škola u zemlјi i inostranstvu u 2015. godini. U oblasti sporta nagrađena je Jelena Milovanović za osvojenu zlatnu medalјu sa košarkaškom reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. U oblasti humanitarnog rada za nagradu je primilo Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, zbog unapređenja položaja i kvaliteta života osoba sa autizmom i njihovih porodica kroz realizaciju projekata "Družimo se vikendom", "Asistent u porodici" i "Servis podrške za osobe sa autizmom" i drugim aktivnostima u 2015. godini.

Zvanje Zaslužni građanin grada Kragujevca, posthumno je dodeljeno muzičaru Borisu Aranđeloviću. U obrazloženju se navodi da je Aranđelović ostavio iza sebe nesvakidašnju stvaralačku prepoznatlјivost kojom je od grupe "Smak" načinio ono što ona i danas predstavlјa u muzičkom svetu prostora čitave bivše Jugoslavije. Svojim višedecenijskim radom zaslužan je za afirmaciju svog grada i njegovo uzdizanje na kulturnoj mapi Srbije, pa i sveta, a grupi "Smak" obezbedio je status legendarne.

Uručene su i plakete Svetog Đorđa, koje su ove godine, odlukom gradonačelnika, dobili Luka Milvojević, za izuzetan doprinos u pružanju pomoći gradu Kragujevcu i njegovim građanima i promociji našeg grada u zemlji i inostranstvu, grad Sombor i JKP “Čistoća“ iz Sombora za pomoć gradu i afirmaciju ljudskih i humanih vrednosti.

Galerija slika