Info

Svečanom sednicom u Staroj skupštini i dodelom Đurđevdanskih nagrada obeležen Dan grada (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
17:48 | Ponedeljak, 06 05 2019

Svečanom sednicom lokalnog parlamenta u zdanju Stare skupštine i dodelom Đurđevdanskih nagrada, obeležen je Dan grada Kragujevca, 6. maj, datum kada je 1818. godine, voljom kneza Miloša proglašen za prestonicu moderne Srbije.

"Kada je knez Miloš doneo odluku da se iz Gornje Crnuće preseli u Kragujevac, nije ni slutio da će ono što je sagradio za vreme svog kratkog stolovanja ostati kao trajno i izuzetno retko blago našeg naroda", podsetio je, pozdravljajući okupljene zvanice Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada. Tih godina u Kragujevac je došao i veliki broj značajnih ličnosti koje su ostavile neizbrisiv trag i postavile temelje današnje savremene Srbije: Grk Konstantin Aleksandrini prvi diplomirani lekar, Vuk Stefanović Karadžić, Dimitrije Davidović, Joakim Vujić, Josif Šlezinger. Doprineli su osnivanju niza institucija kao što su prve novine, orkestar, prvi teatar, prva gimnazija, Licej – viša škola, prva galerija slika, prvi sud, apoteka, muzej i biblioteka.

"Stolica Srbije": Zašto Kragujevac 6. maja slavi Dan grada?

"Neki gradovi se pamte po rekama, trgovima, građevinama... Kragujevac se pamti po ljudima, po velikanima koji su izgradili našu prestonicu verujući u svoje snove", rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Radomir Nikolić.

Na svečanoj sednici Skupštine grada uručene su nagrade i priznanja. Godišnje nagrade grada – Đurđevdanske nagrade za dela koja su postala dotupna javnosti u 2018. godini uručene su – za oblast sporta Srećku Otoviću, za oblast humanitarnog karaktera Gorici Dimitrijević, a u oblasti novinarstva dr Jeleni Tijanić. U kategoriji umetnosti nagradu je dobio Mirko Demić, u oblasti privatnog preduzetništva Bratislav Milanović, a u oblasti obrazovanja Katarina Veljković.

Odlukom gradonačelnika Radomira Nikolića, Plaketa Svetog Đorđa dodeljena je dr Miloju Nikoliću i dr Milošu Kojiću.

Svečana sednica održana je u prisustvu brojnih gostiju, predstavnika ambasada, Univerziteta, verskih zajednica, pravosuđa, državnih institucija i organizacija, delegacija gradova prijatelja i pobratima.

Galerija slika