InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Svečanost i avio-reli u čast rođenja prvog srpskog pilota Mihaila Petrovića

Autor: InfoKG
18:15 | Petak, 14 06 2024

Zavičajno udruženje „Mihailo Petrović“, Vazduhoplovno sportsko udruženje „Kraguj“ i MIND Aviation obeležili su danas 140 godina od rođenja prvog srpskog pilota Mihaila Petrovića koji je postavio temelje srpske avijacije. Prvi srpski pilot rođen je u Vlakči, gde je posle obilaska kuće u kojoj je živeo priređena svečanost na kojoj je gradu Kragujevcu u znak zahvalnosti na višegodišnjoj podršci Zavičajnom udruženju „Mihailo Petrović“, uručena plaketa. 

"Mihailo Petrović je prvi srpski oficir koji je dobio zvanje pilota i imao tu čast da izvede i prvi let čime je utkan u istoriju srpskog ali i svetskog vazduhoplovstva, rekao je Marko Janković pomoćnik gradonačelnika za razvoj i unapređenje lokalne samouprave, koji je u ime grada Kragujevca primio plaketu.  Aerodrom u Nišu nosi njegovo ime kao i trg u Kragujevcu a nadamo se da će u narednom periodu dobiti i adekvatan spomenik. Grad će se i dalje svojom podrškom truditi da ime Mihaila Petrovića ostane utkano u ime grada Kragujevca", poručio je Janković.

"Aerodrom MIND Kragujevac je u čast prvog srpskog pilota, ove godine prvi put bio domaćin avio – relija na kome je učestvovalo 50 aviona. Zadovoljstvo je što imamo pilote iz naših krajeva kojih treba da se sećamo jer tako negujemo našu istoriju a Aerodrom MIND Kragujevac na današnju manifestaciju gleda kao početak tradicije, rekao je Bratislav Milanović, vlasnik i osnivač MIND grupe. Posle otvaranja aerodroma ovo je prvi veći skup i zadovoljstvo je što je učešće uzelo 50 letelica, rekao je on, zahvalvši si vojsci i policiji na podršci. U prvom takmičarskom delu učestvovalo je 10 aviona koji imaju posebne zadatke, a njihova prva tačka na ruti bila je Vlakča, Užice, Aranđelovac, Smederevska Palanka, pa preko Cerovca sletali na pistu aerodroma, objasnio je Milanović i za sledeću godinu najavio aero miting na kome očekuje učešće od 300 do 400 aviona. Aerodrom MIND Kragujevac želi da bude cantar srpske avijacije i to ne samo letenja, već centar obrazovanja, nauke, razvoja i biznisa, turizma, svega onoga ono što da bi jedan aerodrom morao da pruži, a da sa druge strane ljudi iz celog sveta imaju prilike da vide našu prelepu Šumadiju iz vazduha", poručio je Milanović.

Galerija slika