InfoFoto: kragujevac.rs

Svetosavska akademija u Prvoj gimnaziji: Najuspešnijim učenicima dodeljene nagrade

Autor: InfoKG
09:30 | Ponedeljak, 28 01 2019

Svečanom akademijom u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, pod nazivom „Na Savinom putu“, obeležena je školska slava Sveti Sava. Na svečanosti su, između ostalog dodeljene i nagrade najuspešnijim učenicima ove obrazovne ustanove iz fondova Radomira Putnika, Slavice Jevtić i Petronijević.

Intoniranjem Svetosavske himne i rezanjem slavskog kolača započela je svečanost obeležavanja školske slave Svetog Save u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Pozdravljajući goste, profesore i učenike, direktorka ove obrazovne ostanove Slavica Marković govoreći o liku i delu Svetog Save podsetila je na stvaralačku radost koju Savindan podstiče ne samo u školama i da duhovna buktinja koju je Sava pre mnogo vekova upalio još uvek gori. 

Bio je iznad i ispred svog vremena. Savino učenje se odlikuje mudrošću, skladom, simetrijom i merom. Prožeto je idejom harmonije, između lјubavi prema čovečnosti i rodolјublјa, između božanskog i čovečanskog. Možemo ga smatrati i našim savremenikom, jer nam je potreban kao duhovna svetlost i putokaz, da u sadašnjosti gradimo budućnost, ali čuvajući prošlost”, rekla je Slavica Marković.

Nakon toga, usledila je beseda učenika trećeg razreda Lazara Bukumirovića, koji je, pored ostalog, rekao da je zaboravlјanje Svetog Save zaboravlјanje celog jednog naroda.

Nјegovo negiranje i poništavanje je poništavanje samog sebe. Neshvatanje njegovog doprinosa je nerazumevanje i nevrednovanje nemerlјivog bogatstva jedne kulture. Ono najbitnije što je Sava propovedao i što je zdrav oslonac civilizacije je lјubav – bilo prema Bogu, narodu, mudrosti ili jednostavno prema drugom. Jedino tako se može poverovati u čuda, u materijalnom svetu vidlјivog, jer se upravo kroz vidlјivo, nevidlјivo potvrđuje”, rekao je Bukumirović. 

Svečanost je završena dodelom nagrada najuspešnijim učenicima iz fondova Radomira Putnika, Slavice Jevtić i Petronijević.

Akademiji su prisustvovali Episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom Eparhije šumadijske, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Bilјana Ilić Stošić, predstavnici lokalne samouprave, Vojske i MUP-a Srbije, Školske uprave, Univerziteta, direktori škola i predstavnici ostalih gradskih institucija.