InfoFoto: kg.ac.rs

Svetosavske nagrade Miodragu Lukiću i Mariji Stanić (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Ponedeljak, 29 01 2018

Na Svetosavskoj akademiji kragujevačkog Univerziteta dodeljene su Svetosavske nagrade profesoru emeritusu Fakulteta medicinskih nauka Miodragu Lukiću za životno delo i profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta Mariji Stanić. Na svečanosti je uručeno i 13 stpendija studentima fakulteta ovdašnjeg Univerziteta. 

Univerzitet u Kragujevcu drugu godinu zaredom na prilikom obeležavanja Svetog Save dodeljuje Svetosavske nagrade za životno delo i izuzetna postignuća u poslednjih pet godina. Odluku o dobitnicima nagrada doneo je Senat Univerziteta u Kragujevcu, a ove godine to su profesor emeritus Fakulteta medicinskih nauka Miodrag Lukić i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Marija Stanić. Svetosavske nagrade dobitnicima je uručio prorektor za nauku prof. dr Dragan Bošković.

Na Svetosavskoj akademiji uručeno je 13 stipendija najboljim studentima završne godine osnovnih i integrisanih akademskih studija.

Na predlog Upravnog odbora fondacije za stipendiranje najbolјih studenata u kalendarskoj 2018. godini, krajem protekle godine objavlјen je Konkurs za dodelu stipendija. Konkurs je raspisan za studente 12 fakulteta, koliko ih ima Univerzitet u Kragujevcu, a prema pravilima Konkursa stipendije su dodelјene najbolјim studentima završne godine osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija.  I ove godine Fondacija je odlučila da stipendira dva najbolјa studenta Filološko-umetničkog fakulteta, jer se na ovom Fakultetu odvijaju studijski programi iz dva polјa, polјa društveno-humanističkih nauka – oblast filologija i polјa umetnosti. Ugovore o dodeli stipendija najbolјim studentima uručila je prof. dr Snežana Soković – upravitelј Fondacije za stipendiranje najbolјih studenata Univerziteta u Kragujevcu”, poručuju sa ovdašnjeg Univerziteta.

Svetosavsku besedu je na svečanosti govorila apsolvent kragujevačkog Pravnog fakulteta Milica Stojković. U muzičkom delu programa nastupio je Miloš Mladenović (harmonika), dok su u književnom delu studenti srpskog jezika i književnosti ovdašnjeg Filološko-umetničkog fakulteta izveli narativno-poetski prikaz iz života Svetog Save, pod nazivom „Bez godina i bez smrti“, koji su priredile Danica Savić i Aleksandra Matić.

Galerija slika